Published On: 17 augustus 2013

Naast de GP van Bastogne is er nog meer motorcross in de buurt van België. Net over de grens, in Zeeland was er de zevende wedstrijd voor het RES Axel clubkampioenschap. Normaal zouden wij netjes wachten tot de mensen van RES Axel, zoals altijd een prachtig persbericht schrijven. Maar deze wedstrijd was er eentje om duimen en vingers van af te likken. Spanning, spektakel, mooie duels en drama. Het was er allemaal vandaag in Axel. Voeg daarbij nog een scheut zon aan toe en de dag kon niet meer stuk.

We beginnen bij de kleintjes. In de 65cc klasse was het Avo Tack die voor de vijfde keer dit jaar al de clubcross totaal domineerd. Elke keer dat hij aan de start kwam kaapte hij de overwinning weg. Deze keer voor de neus van leider in het kampioenschap, Luca Dhanis. Luca deed wat hij moest doen en finishte telkens knap tweede. Daarbij op het podium mocht Floris Van Gremberhe. Die een vierde en een derde plaats veroverde. Damon Bellon, zoon van Patrick finishte in de eerste reeks knap tweede. In de laatste reeks kwam hij echter niet tot scoren.

In de 85cc klasse kregen we een Belgisch feestje. Voor dat feestje zorgden Bo De Clercq en Ian De Sweemer. Bo en Ian hijgden in elkaars nek voor de volle 15 minuten. Bart Klijn kon tot halfweg de wedstrijd aanpikken maar moest dan verstek laten. In de tweede reeks was het van start tot finish Bo De Clercq aan de leiding, hij won uiteindelijk met meer dan dertig seconden voorsprong. Ian De Sweemer finishte tweede en derde werd Tallon Verhelst. Bart Klijn finishte als vierde en verliest daarmee ook zijn podium positie aan Tallon. Op deze manier is het gehele podium zwart, geel, rood.

Bij de 125cc klasse stonden er slechts 20 deelnemers aan de start. Maar dat belette niet dat het spannend werd. Aswin Vandamme nam in de eerste reeks de kopstart en Jordan Lee Van Maaren zal al snel als tweede. Jordan leek het moeilijk te gaan krijgen om de koppositie over te nemen, maar in de tweede ronde vond hij een gaatje en passeerde hij de TM rijder Aswin. Achter dit duo maakte Dylan Laenen een gigantische comeback. Na een 6e plaats bij de eerste doorkomst had Dylan al een behoorlijke achterstand opgelopen. Toch haalde hij nog Vandamme in en finishte hij als tweede. In de tweede reeks kregen we een mooi duel te zien tussen Jordan-Lee Van Maaren en Dylan Laenen. Tot halfweg de race, waar Dylan een foutje maakte en zijn koppositie moest afstaan. Aswin Vandamme finishte wederom derde.

Tijd voor de veteranen. Hier was het Patrick Piessens al wat de klok sloeg. Twee keer wint hij ruim voor Patrick Bellon en Davy Dousselaere. Daarmee houd Patrick zijn ongeslagen reeks staande en lijkt hij steenvast op een titel af te stevenen.

Dan ga ik jullie nu verzoeken jullie gordel aan te doen. De wedstrijden bij de MX2-4takten waren zo geweldig dat daar gerust een potje S#$& voor laat staan. In de eerste reeks kregen we het drietal Jordi vd Wiele, Robin Bakens en Dylan Verleysen die iedereen ver achter hun lieten. Deze drie piloten blockpasten en passeerden elkaar zo veel keer dat het wel leek alsof dit de enige piloten waren op het circuit. De spanning, en de wil om te winnen bij deze jonge kerels sprong er vanaf. Halfweg de race moest Jordi vd Wiele helaas het duo Verleysen-Bakens laten gaan. Deze twee gingen door tot aan het einde, en hoe! In één van de allerlaatste bochten nam Robin Bakens de leiding over met een geslepen, maar mooi maneuver. Dylan besefte echter dat dit de laatste ronde was en ging vol terug voor de overwinning. Met katastrofale gevolgen. De motor werd oncontroleerbaar en hij vloog vol in de flank van Robin (foto’s volgen). De electrische starter die Verleysen had maakte dat hij als eerste terug vertrok. JKS Gebben Yamaha piloot Robin Bakens kwam nog aan als tweede. Jordi vd Wiele finishte als derde. Dit is echter niet de officiele uitslag. Nog voor dat de laatste piloot aankwam besloten de officials Dylan te schrappen uit de uitslag. Op die manier neemt snelstarter Kevin Reynaert de laatste podiumplek in.

In de tweede reeks was het Robin Bakens die vrijwel meteen de leiding overnam van Kevin Reynaert. Ook Dylan Verleysen, die als laatste naar het starthek moest rekende snel af met de vaste mclb waarde. Zowel Dylan als Robin matchten elkaars snelheid en tot een echt duel kwam het niet meer tussen die twee. Het dagpodium bestond uit Bakens op één, Reynaert op twee en Kevin Spruijt drie. Voor nog onbekende redenen is Jordi vd Wiele niet gestart de tweede reeks.

Tenslotte dan de MX1 klasse. Naast de gebruikelijke, best wel grote, namen kregen we ook nog eens Roy Gijsel te zien. In de eerste reeks had Roy echter wel wat pech. Op het einde van de eerste ronde kwam Boy Stockman ten val op een manier waar Cirque Du Soleil jaloers zou op zijn (artikelfoto). Dit maakte dat Roy voet aan grond moest zetten en zijn top-5 plaats helemaal verloor. Aan de kop was het, zonder problemen Jochem Walckiers, voor David Segers. Robin Bakens, die zo veel mogelijk wou rijden na zijn blessure, en dus ook MX1 reed finishte als derde. In de tweede reeks kregen we aan de kop Jochem Walckiers vlak voor Roy Gijsel. Gijsel ging drie ronden lang mee, maar het goed leven heeft zijn conditie geen deugt gedaan. Om safe te spelen en niemand in de weg te rijden zette hij zichzelf op de kant en maalde hij rustig zijn toertjes af. Ondertussen was er vooraan een duel ontstaan tussen Walckiers en Bakens. Een echte aanval kwam er nooit van Robin maar de druk bleef er goed op. David Segers finishte als derde. Daarmee is het dagklassement Walckiers, Bakens, Segers. Leider in het kampioenschap blijft David Segers.

Dat was het dan wat de wedstrijden betreft. Dan nu enkele kleine interviews. Zo zijn we Robin Bakens en Dylan Verleysen eens even aan de tand gaan voelen van wat er precies gebeurt is in die eerste reeks en hoe het einde van hun seizoen en volgend seizoen er uit gaat zien.

Robin Bakens

[audio:http://nl.motocrossmag.be/wp-content/uploads/2013/08/Record000.mp3]

Dylan Verleysen

[audio:http://nl.motocrossmag.be/wp-content/uploads/2013/08/Record001.mp3]

Tekst + Foto: VePix.be