X

Exclusief interview met Gautier Paulin

Hoewel het GP seizoen er op zit, blijft Gautier Paulin nog druk aan de gang. De voormalige wereldkampioen BMX trok het afgelopen weekend immers zijn mini-SX campagne op gang in Marseille. Want GP21 wil vooral schitteren in de Supercross van Bercy volgende maand. Op 30 oktober kan je de populaire Fransman echter dicht bij huis ontmoeten tijdens het Yamaha-off road event in Berghem. Mxmag wist hem nu al te strikken voor een exclusief gesprek!

Gezien jouw lengte en jouw mooie prestaties op de 450 was het verrassend om te horen dat je volgend jaar toch weer in de MX2 uitkomt?
Gautier Paulin: “Ik heb mooie resultaten geboekt in de MX1 én mooie resultaten in de MX2. Met de GP van Lierop heb ik waarschijnlijk de zwaarste GP van het jaar in de MX2 gewonnen. Zowel voor de motor, qua techniek maar ook fysisch is dat de meest veeleisende wedstrijd geweest. Oké, Ken Roczen heeft daar een technisch probleem gehad toch heb ik me in Nederland het hele weekend  bewezen. Ik had de pole in de tijdstraining, ik won de kwalificatierace  en de eerste manche. In de tweede manche had ik dezelfde tijden als Ken. Natuurlijk liep het dit seizoen niet allemaal van een leien dakje. Dat kwam ook door mijn blessure in het begin van het seizoen. Ik was eerst naar de VS getrokken, redelijk snel daarna heb ik me geblesseerd en van testen was er nog niet veel in huis gekomen. Het 250 viertakt project was nieuw voor Yamaha-Rinaldi, de samenwerking met öhlins was pas begonnen… Daarom denk ik dat ik nog progressie kan maken in de MX2. Ik ben ook nog maar 20 hé, volgend jaar wil ik zeker weer een hoofdrol spelen!”

Je was bij Yamaha-Rinaldi ook de enige MX2 rijder, gezien het ontwikkelingswerk dat op de plank stond en jouw blessure was ook dat geen ideale situatie?
Gautier Paulin: “Inderdaad het was een nieuw project voor Yamaha om de YZ-F 250 klaar te stomen, misschien gingen zij er ook eerder van uit dat ik snel zou doorgroeien naar de MX1. Zoals ik al zei hebben we op dat vlak inderdaad kostbare tijd verloren. Ik raakte vrij zwaar geblesseerd tijdens de MX of Nations in 2009 zodat ik moest wachten om te testen. Nadat ik terug kwam van de VS begin 2010 hebben we wel een beetje getest, maar omdat alles nieuw was hadden we geen vergelijkingspunten! Daarna heb ik me geblesseerd, dus als je bekijkt hoe we het dit jaar hebben gedaan was dat lang niet slecht. Voor 2011 is de situatie helemaal anders. Al sinds Zweden had ik bijgetekend, ondertussen ben ik helemaal vertrouwd geraakt met het team en zijn we perfect op elkaar ingespeeld. Het team gelooft in mij en ik geloof dat zij met het materiaal kunnen geven om te winnen.”

Nochtans maakte je begin dit seizoen al een heel sterke indruk?
Gautier Paulin: “Zeker, ik voelde me ook sterk. Ik domineerde de wedstrijden die ik reed in het Italiaans kampioenschap, ik won in het zand het ONK in Mill… Dan kwam die blessure. Jammer genoeg heb je wat geluk nodig naast een goede voorbereiding en veel motivatie! Ofwel heb je geluk of wel niet. Hopelijk zit het volgend jaar meer mee.”

Hoe heb je die aanpassing van Kawasaki naar Yamaha verteerd?
Gautier Paulin: “Dat ging heel vlot. Overstappen op een andere motor met een fabrieksteam is altijd gemakkelijk. Bij Yamaha-Rinaldi doen ze er alles aan om me goed te laten voelen. Als wat ik wilde hebben ze me gegeven.”

Ik veronderstel dat je de laatste weken vooral supercross hebt gereden?
Gautier Paulin: “Yes! Het was altijd een droom om mijn SX-baan bij me thuis te hebben. Dat is nu gelukt, ik heb de VS nu naast mijn huis liggen! Heb je het circuit van Christophe Pourcel bij hem thuis in Amerika gezien? Mijn baan is even technisch, maar dan veel en veel groter. Ik ben er ongelofelijk tevreden over. Langs de ene kant verdeel ik nu mijn tijd tussen SX-trainingen en het testen van materiaal voor 2011.”

Je treedt ook straks aan in Bercy. De Supercross van Bercy is in jaren niet zo interessant geweest met verder ook Tony Cairoli, Ken Roczen, Trey Canard, Marvin Musquin, Justin Barcia, Gregory Aranda en Arnaud Tonus
Gautier Paulin: “Het is vooral een MX2 deelnemersveld met allemaal jonge gasten, allemaal gekken! Ik denk dat aan de start de adrenaline enorm zal stromen. Als het circuit een beetje meezit en er zijn voldoende inhaalmogelijkheden dan krijgen we fantastische wedstrijden.”

Wat was persoonlijk jouw beste ervaring in de SX van Bercy?
Gautier Paulin: “Door blessures heb ik er nog niet zo vaak gereden als ik zou willen. Eind 2006 reed ik er toen ik bij Honda-Martin zat en dan in 2007 met Molson-Kawasaki. In 2007 heb ik me heel goed geamuseerd. Eigenlijk is alles speciaal aan Bercy: een prachtige omgeving, het publiek dat je opjut, een circuit dat meestal heel mooi is, allemaal rijders van een hoog niveau. Dat wil je niet missen, niet als fan, noch als rijder!”

Je hebt nooit in Bercy gereden toen je nog BMX’er was?
Gautier Paulin: “Nee, helaas niet ik was toen te jong. Op dat moment wilde ze geen rijders laten meedoen die jonger waren dan 14 jaar. Natuurlijk heb ik altijd wel iets gehad met Supercross. Het was altijd al mijn droom om later SX en MX te gaan doen. Nu heb ik van beide discipines met succes geproefd zowel in Europa als in Amerika. Het is tijd voor de volgende stap, ik wil nog beter worden en titels winnen.”

Wat staat er nog op het programma deze winter?
Gautier Paulin: “Marseille is pas achter de rug dit weekend. Daarna doe ik nog Bercy-Parijs en Genève. Ik heb wel de mogelijkheid om SX te gaan rijden in de States, maar ik denk dat ik me liever concentreer op het WK MX2. Er komt heel wat organisatie aan te pas  als je Supercross wil rijden in Amerika. En het seizoen  is zo al erg lang. Ik zeg geen nee, maar de kans is eerder klein.”

In laatste instantie, na de blessure van Christophe Pourcel, werd je nog opgetrommeld om voor Team Frankrijk te rijden in de Motocross of Nations. Jullie hadden weer een heel sterk team, maar het liep af op een sisser?
Gautier Paulin: “Dat was inderdaad een heel grote ontgoocheling. Daar had niemand zich aan verwacht. Zelf had ik heel weinig voorbereiding gehad, maar ik was wel enorm gemotiveerd. Ik heb er nog eens mijn snelheid op de 450 kunnen laten zien, fysiek was ik in orde… alleen viel het eindresultaat tegen. Aan de andere kant hoort zoiets bij een mechanische sport. Volgende keer beter. Als het even kan wil ik er volgend jaar in Saint-Jean d’Angely natuurlijk weer graag bij zijn in het Franse team.”

Wat verwacht je van de twee terugkerende AMA’ers in de GP’s volgend jaar: Max Anstie en Tomy Searle?
Gautier Paulin: “Ik heb tegen beide al gereden, zowel Searle als Anstie zijn prima rijders. Searle heeft al sterke seizoenen neergezet in Europa. Ik denk wel dat ze onmiddellijk zullen meedraaien tussen de toppers. Aanpassingsproblemen zullen ze wel niet hebben denk ik. Het zijn weer twee bijkomende rivalen. Volgend jaar is er weer een breed veld van jongens die kunnen winnen. In de eerste plaats Ken Roczen, maar ook Jeffrey Herlings, Jeremy Van Horebeek, Max Anstie en Tommy Searle. Ik ga natuurlijk vechten om me in de groep te mengen. Eén ding staat vast: het zal een hevige strijd worden!”

Credit foto’s: Massimo Zanzani, CDS