X

ISDE 2010: Fransen starten als favorieten in Mexico

Maandag begint in het Mexicaanse Morelia de ISDE (International Six Days Enduro). Een zesdaagse endurowedstrijd voor landen- en clubteams. In tegenstelling tot de voorbije jaren is de inbreng uit de Benelux deze keer eerder beperkt. De dure verplaatsing naar Midden-Amerika maakte dat de Belgische Motorrijdersbond noodgedwongen het Trophy team en een clubteam moest samenvoegen. Een beslissing die mogelijk maakte dat er toch nog een Belgische delegatie afreisde, maar tegelijkertijd ook de Belgische kansen aanzienlijk deed slinken. Onze confrater van Moto80 en La Dernière Heure, Philippe Borguet, nam de rol van teammanager weer op zich. Borguet stelde een hybride-team bestaande uit vier Inters uit het BK en twee gentlemen racers samen. Belangrijkste pion van het team is uiteraard Jean-François Goblet (E2), de Luikenaar is ook de enige Belg die dit jaar deelnam aan het EWC. De andere Belgische rijders zijn Wim Vanderheyden (E3), Mickaël Despontin (E3), Jean Flouhr (E3), Pierre Schmits (E1) en Adriën Vandommele (E1). Het relaas van hun eerste week in Mexico lees je hier.

Wim Vanderheyden is de enige Nederlandstalige in het Belgische Zesdaagse team.

Zijn de Belgen aanwezig in Mexico, dan kan dat van de Nederlanders niet gezegd worden. De KNMV vond de toestand in Mexico te gevaarlijk en zag daarom al vroeg op het jaar af van een officiële deelname aan de ISDE. Geen Oranje Trophy of Junior team dus. De enige Nederlandse vertegenwoordiger is Leonard Moulijn die op eigen houtje in de clubteams competitie uitkomt.

Volgen de Fransen zichzelf op?

De echte kanshebbers voor de overwinning in de Trophy hoeven we echter niet ver te zoeken. Onze Zuiderburen wonnen zowel in het Griekse Serres (2008) als in het Portugese Figueira da Foz (2009) de landenklassering. Wie nog aan de slagkracht van het Franse Enduro mocht twijfelen moet maar eens de eindstanden van het EWC 2010 overlopen. Met zulke weelde had Frédéric Weill, de entraineur-séléctionneur fédéral van de FFM, een regelrecht luxe-probleem. Zo viel zelfs Pierre-Alexandre Renet, die in zijn rookie-jaar in de Enduro meteen  4e werd in de E2 klasse van het EWC en Frans kampioen,  uit de boot. Met wereldkampioen E1 Antoine Meo, Johnny Aubert (E1), Nicolas Deparrois (E1), Rodrig Thain (E2), Christophe Nambotin (E3) en Sébastien Guillaume (E3) hebben de Fransen een bijzonder sterk team.

Crossers in de woestijn

De voornaamste tegenstand voor de Fransen komt meer dan waarschijnlijk uit Italiaanse hoek. Naast Alessandro Belometti, Thomas Oldrati, Simone Albergoni en Alessandro Botturi zetten de Italianen ook actieve crossers Manuel Monni en Alex Salvini in.  De belangrijkste outsiders worden wellicht de Amerikanen. De AMA selecteerde vooral rijders uit de Westelijke staten, die gewoon zijn om op een soortgelijk terrein als in Mexico te rijden. Opvallendste naam bij de Amerikanen is wellicht Mike Brown. De ex-teammaat van Ken De Dycker maakt op een KTM EXC-F 250 zijn debuut in de ISDE.

De verre verplaatsing en de onheilspellende berichten uit Mexico hebben er voor gezorgd dat dat er slechts 12 landenteams aan de start staan in de Trophy competitie. In de Junior competitie zijn er dat al maar 9 en bij de vrouwenteams maar 5.

Foto Credit: ABC Communications