X

Erzbergrodeo: Blazusiak weer favoriet

De Erzbergrodeo is dit weekend aan zijn zeventiende editie toe. Zestien jaar geleden begon een groepje Oostenrijkse off-roadenthousiasten met een endurowedstrijdje in een ertsmijn in de provincie Steiermark. Wisten zij toen al dat hun wedstrijd zou uitgroeien tot één van de zwaarste off-roadwedstrijden ter wereld? Op de eerste winnaar, Karl-Heinz Holz na, staan er vooral heel grote namen uit de endurowereld op het palmares van de Erzbergrodeo.
 
In de loop der jaren groeide de wedstrijd ook uit tot een vierdaags evenement. Op donderdag, vrijdag en zaterdag worden de kwalificatiewedstrijden gehouden. De eigenlijke Red Bull Hare Scramble, het hoogtepunt van de Erzbergrodeo vindt op zondagnamiddag plaats.
 
Ook dit jaar zijn alle blikken op Tadeusz Blazusiak gericht. De Poolse KTM-fabrieksrijder won de laatste vier edities van de Red Bull Hare Scramble. Kan hij zondag voor de vijfde maal de Erzberg als winnaar bestormen? Hij mag zich in ieder geval aan tegenstand van Doug Lampkin verwachten. De voormalige wereldkampioen trial liet al zien dat hij ook een kei is in Extreme Enduro’s.  De Jitsie Gas Gas-rijder is alvast een van de outsiders voor de zege. Nog een ex-wereldkampioen is Thierry Van Den Bosch. De Supermotovirtuoos is aan zijn eerste Erzbergrodeo toe. Benieuwd wat dat geeft om VDB door de lange met stenen bezaaide bochten van de groeve te zien driften!
 
 
Van Belgische zijde komen er ook rijders in actie. De bekendste namen onder hen: Michaël Vukcevic, Pascal Berlingieri en OMS-rijder Olivier Vanmarcke. Vooral Vukcevic en Berlingieri zijn niet aan hun proefstuk toe als het op Extreme Enduro aankomt. Vanmarcke werd vorig jaar Belgisch kampioen Enduro bij de Randonneurs.
 
 
Foto Credit: KTM Images/Jonty Edmunds