X

Yamaha op schema ondanks de tegenslag van Febvre

Yamaha Factory Racing zitten volop in de wintervoorbereiding net als de andere teams zoals KTM, Honda en Husqvarna op het eiland in Sardinië. Waar op 1 februari de eerste ronde van het Italiaans kampioenschap plaats heeft in Riola Sardo. Terwijl ze met Vice-wereldkampioen 2014 Jeremy Van Horebeek bezig zijn aan de YZ450FM testen die gespreid zijn over drie verschillende sessies, werden de testen met de nieuwe rijder Romain Febvre onderbroken door een crash waar de Fransman toch wel een klein letsel opliep aan de bovenarm.

“Romain kwam over voor zijn tweede testsessie te gaan doen, maar kwam al ten val op de eerste dag.” Verteld Team Manager Mino Raspanti. “Zijn rechterschouder was echt pijnlijk, maar gelukkig is het niet al te ernstig, maar toch moesten we de testsessie stoppen. Hij zal pas binnen een paar weken terug kunnen rijden, in tussentijd kan hij blijven verder werken in de gym. We zullen hem terug zien na Kerstmis.”

Febvre is één van de Rookies in de MXGP klasse voor 2015, na een snelle doorstroom van drie seizoenen in de MX2 klasse. Kregen we in 2013 al een paar podiums en vooral zijn allereerste GP overwinning dit seizoen. De 23-jarige Fransman had in oktober al een weekje doorgebracht in Italië om te gaan werken met zijn nieuw team en vooral de eerste kennismaking met de 450cc machine. “Het was een goeie eerste kennismaking met hem en we hadden wat dingen om uit te proberen, maar het was een algemene test en niet het soort dat we speciale onderdelen testen.”Zegt Raspanti. We zullen meer weten wanneer we terug gaan rijden hem en dan een paar weken in Sardinië doorbrengen.

Van Horebeek is inmiddels in België aan het trainen en rijd dan ook als het weersomstandigheden het toelaten. De Belg zal zijn trainingsprogramma van 2014 herhalen om dan met Yamaha voor een tijdje naar Sardinië te trekken waar de belangrijkste testen voor het nieuwe seizoen gaan gebeuren. “We hebben een paar dingen geprobeerd met Jeremy en de motor voor hem toch een beetje meer power te geven bij het vallen van het starthek.” Zegt Raspanti. Het team heeft dan ook de set-up van de YZ450FM voor Van Horebeek gemaakt die toch wel eigen is aan hem. “Dat was toch het doel van de test en ik ben blij met wat we tot nu toe bereikt hebben en daar moesten geen radicale wijzigingen voor aangebracht worden. De vering-testen zullen midden januari plaats vinden wanneer we enkele nieuwe onderdelen van de Factory-Kit ontvangen hebben. De eerste Italiaanse proef zal een deel zijn van de testen en vervolgens blijven we hierop door werken.”

Tekst: Adam Wheeler – OTOR magazine
Foto : Yamaha Racing