X

Van Horebeek op zoek naar zijn ’14 niveau

Na drie ronden van het FIM Wereldkampioenschap MXGP hebben we toch al een viertal rijders die tot de belangrijkste kanshebbers gaan behoren en constant gaan meestrijden voor het podium. Enkel Yamaha Factory Racing rijder Jeremy Van Horebeek zit met zich zelf nog wat te worstelen om bij het groepje te gaan horen van een Clement Desalle, Max Nagl, Tony Cairoli en Ryan Villopoto.

De reden hiervoor is dat de Belg nog niet verder kwam dan enkele vijfde plaatsen en daarbij ook al twee reeksen de finish niet haalde. De vice-wereldkampioen van 2014 had wel wat twijfels over de set-up van zijn fabrieks Yamaha na de Thaise GP, maar verdere tests en de overwinningen in de nationale kampioenschap wedstrijden in België en Nederland gaven hem toch wel terug wat vertrouwen.

Het lijkt erop dat de opname van MXGP Rookie Romain Febvre in het team toch wel een rol gaat spelen, met name de Fransman presteert zeer goed op de YZ450FM en pakte dan ook al een top drie plaats in zijn tweede optrede in Thailand. In 2014 had Van Horebeek dan ook de volledige aandacht van het ganse Italiaanse team omdat hij ook de enige MXGP rijder was, maar krijgt nu ook concurrentie van uit zijn eigen team. Men verwachte dan ook dat JVH het even goed of zelfs beter ging doen dan in 2014 waar hij maar liefst twaalf podiumplaatsen pakte.

De eenvoudigste verklaring is dan ook dat de concurrentie in de MXGP dit jaar veel hoger ligt en dat geeft de rijder zelf ook toe: “Dit jaar is het niveau wel zeer hoog. We moeten gewoon blijven verder werken en ik voel zelf ook dat ik op goeie weg ben nu.”

In Argentinië afgelopen weekend blesseerde Van Horebeek zijn linker duim bij een crash op de lange wave sectie in de eerste reeks. Maar hij was toch in staat om zich wat te herstellen en negende te eindigen in deze eerste reeks. Toch was er even wat onzekerheid maar vastberaden reed hij toch naar een vijfde plaats in de tweede reeks dat meteen toch zijn beste reeks van het seizoen was tot nu toe.

“Ik weet niet waarom ik weer crashte,” zei hij. “Het is niet dat ik over mijn limiet aan het rijden ben. Ik zag veel andere rijders voor me en die waren f**king crazy. Ik begrijp niet dat ze op de motor kunnen blijven. Zoals Ryan (Villopoto) in de tweede reeks, ik kan niet geloven dat hij erop blijft zitten wanneer hij steeds overal van links naar rechts rijd. Dit is zeker geen kritiek, maar als ik het doe lig ik er naast. Ik begrijp niet waarom het gebeurt, maar mijn snelheid is er en binnenkort zal ik er wel weer staan.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Yamaha Racing