X

Lars van Berkel kijkt terug op frusterende Dutch Masters

Alles wat maar kon fout lopen, ging het voorbije weekend in Oss ook werkelijk verkeerd voor Lars Van Berkel. Na een sterk voorseizoen voor Van Berkel was de openingsronde van de Dutch Masters of Motocross in Oss de eerste grote afspraak van het seizoen. Door technische problemen werd Lars pas 18de in de eindstand, de wederoptredende Micael Ivanov eindigde als 25ste.

Murphy’s law noemen de Britten het. Wat maar kon fout lopen, ging ook fout. De première van de Dutch Masters of Motocross in Oss draaide zo uit op een zware teleurstelling voor  Lars Van BerkelDoor een zéér uitzonderlijk probleem met de oliepomp moest Lars in de tijdstraining van motor verwisselen. Ondanks de krappe tijd die hem restte, slaagde de sympathieke Veghelaar er toch nog in om zich in een sterk deelnemersveld op de eerste rij te kwalificeren als 28ste.

Doordat hij na het defect niet was binnengekomen via de geijkte route -lees ronde afmaken en via de pitlane- kreeg Van Berkel echter een penalty aan zijn broek. Pas als 40ste en allerlaatste mocht hij naar het starthek. Teammaat Micael Ivanov was naar circuit de Witte Ruysheuvel gekomen om wedstrijdritme op te doen. De sterk bezette Dutch Masters of Motocross was immers zijn eerste wedstrijd nadat hij tijdens de openings GP een duimkwetsuur had opgelopen.

De straf van de jury kwam Lars duur te staan. Wèg was daarmee de eerste startrij. Pas vanop de tweede rij achter één van de tragere rijders zou hij van start gaan op zijn trainingsmotor. Van Berkel liet zich echter niet uit zijn lood slagen. Handig sturend in de eerste bochten, kwam hij tot in de buik van het veld. Door zijn goede fysiek wist de No Fear Energy atleet nog veel terrein goed te maken in het tweede deel van de race. Hoewel hij de 11de plek in handen had, wist Van der Vlist ‘m die nog te ontfutselen op het einde. Na een val in de start werkte Ivanov een mooie inhaalrace af, die leverde de jonge Bulgaar een 22ste plaats op.

In de tweede manche startte Van Berkel als 18de. Na vier ronden moest hij helaas aan de kant met een defect aan zijn motor. Het gebrek aan wedstrijdritme liet zich bij Micael duidelijk voelen in de tweede manche. Hoewel hij een goed tempo had en deze keer redelijk was gestart moest hij vrede nemen met een 30ste plek.

Lars Van Berkel: “Het zat ons écht niet mee! Van ’s morgens liep het eigenlijk al gelijk fout en de tweede manche maakte de pechdag compleet zeg maar. Hier te lang blijven bij stilstaan is zinloos. Iedereen doet hard zijn best en we geven niet zomaar op! Wat ik wel meeneem van Oss is dat het qua snelheid en conditie goed zit. Een stuk beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Het rijden ging super en dat heb ik ook getoond in de eerste manche. Ik weet zeker dat er onder normale omstandigheden op mijn wedstrijdmotor een mooi resultaat had in gezeten.”

Micael Ivanov: “Oss was een goede ervaring op zich. De baan was perfect, er was veel publiek en het rijden ging wel oké. In eerste instantie wilde ik gewoon kijken waar ik stond na mijn duimblessure. Dat viel allemaal mee, alleen voelde ik wel dat ik een achterstand heb qua motortraining en wedstrijdritme. Daar gaan we nu aan werken. Op dit moment is het dan ook zinloos om de GP van Mexico mee te rijden hoewel mijn motor daar zal zijn! Mijn eerste Grote Prijs wordt dan Arco di Trento volgende maand.”

Steven Vandeweyer, teammanager Vamo Honda: “Oss bracht helemaal niet wat we ervan verwacht hadden. Zeker omdat Lars zo goed in zijn vel zit. De ontgoocheling door zijn uitvallen was daardoor des te zwaarder. De hele winter reed Van Berkel maanden aan een stuk zonder enig probleem, ook de eerste wedstrijden verliepen technisch perfect. En Ivanov heeft totnogtoe zelfs geen enkel DNF! Helaas hoort dit ook bij een mechanische sport.”

Foto’s: ShotbyBavo