X

Leider Dietger Damiaens blikt vooruit naar BK finale in Baisieux!

Dit weekend staat in Baisieux een historisch drieluik op het programma. Naast de Coupe de l’Avenir en de strijd om de grote prijzenpot in de Belgian Masters of Motocross vindt namelijk ook de finale van het BK motorcross plaats. Dam Racing KTM rijder Dietger Damiaens kan in Henegouwen de kroon op het werk zetten na een schitterend seizoen. Om Belgisch kampioen te worden, moet ‘DD’ wel afrekenen met Erik Willems. Damiaens begint aan de laatste wedstrijd met 12 punten voorsprong op Willems!

Net op tijd terug in vorm?
Dietger Damiaens:
“Bwaah, sinds het begin van de zomer ben ik niet echt uit vorm geweest! De voorbije weken moest ik wel even mijn draai vinden om me aan te passen aan de omlopen in de liefhebbersbond. Eens ik me had aangepast, ging het de laatste weken weer vlot.”


Ik had het vooral over die zware maand augustus toen je enkele enorme ‘kleppers’ afwerkte op heel korte tijd. Je deed zowel de MXGP van Lommel als de 12 uur van La Chinelle en de Keiheuvel.
Damiaens:
“De Grote Prijs van Lommel was heel zwaar, dan La Chinelle en op dinsdag daarna de Keiheuvel waar ik er dan wel een beetje door zat. Om terug op mijn plooi te komen, heb ik dan een week rust gepakt. Juist dat weekend kwam ik hard ten val op de BMB wedstrijd in Wachtebeke. Vanaf Orp-le-Grand ging het dan wel terug in stijgende lijn.”

Die 12 punten voorsprong geeft wel een beetje buffer voor de laatste twee manches in Baisieux.Geeft zoiets wat zekerheid?
Damiaens:
“Je echt zeker voelen, kan natuurlijk niet.Volgens de weersverwachtingen zou het best modderig kunnen zijn en dan is alles mogelijk. Dan mag er echt niks fout gaan en ook Willems is toch goed in vorm. Het zal nog heel spannend worden!”

Ligt jou dat als het modderig wordt komende zondag?
Damiaens:
“Normaal mag dat geen probleem zijn. Ik kan alle omstandigheden wel aan.”

Een Belgische titel zou de kroon op het werk zijn na een sterk en regelmatig seizoen.
Damiaens:
 “Dat is zo. Ik heb het hele seizoen op hoog niveau gereden en ik wil graag de klus afmaken. Heel het seizoen heb ik naar dit doel toegewerkt.”

Hoe ziet jouw programma voor volgend jaar er uit?
Damiaens:
“Hetzelfde als dit jaar eigenlijk. Ik zou graag de hele Dutch Masters of Motocross rijden, daarnaast ga ik voor het hele BK en tussendoor rijd ik dan opnieuw VLM wedstrijden.”

Vanwaar die grote stap qua prestaties van vorig jaar naar dit jaar?
Damiaens:
“In 2016 heb ik het hele seizoen zitten sukkelen met een knieblessure. Deze winter heb ik dan de knoop doorgehakt en zijn we voor een operatie gegaan. Ik heb de kruisband laten vervangen. Daarnaast ben ik beginnen werken met een nieuwe fysieke trainer, Hugo America. Dat werkt uitstekend, door mijn training ben ik ook zelfzekerder geworden. Zeker sinds het midden van het seizoen heb ik mentaal een klik gemaakt. Het zit goed in de kop!”

Zeker in de VLM is het duidelijk dat je telkens aan de start komt om te winnen.
Damiaens:
 “Doordat ik in het begin van het jaar daar ben beginnen rijden, werd ik steeds sterker. Ik ben dan meer in mezelf beginnen geloven waarop het ook in de grote wedstrijden beter is beginnen gaan. Dit jaar werk ik quasi voltijds, hierdoor leg ik veel minder druk op mezelf. Anders was ik alleen maar met motorcross bezig, nu is het meer bijzaak geworden. Ik bekijk het meer als een hobby.”

Wat vind je van de omloop in Baisieux, heb je er al gereden?
Damiaens:
“Ik heb er in 2014 al gereden, toen heb ik met het Belgische team  de Coupe de l’Avenir gewonnen. Ik vind het persoonlijk eerder een omloop te vergelijken met één van een liefhebbersbond. Het is een wei, maar wel een hele mooie wei met hoogteverschillen en springbergen erin. Op zich best leuk, maar met de putten en sporen die er in komen, is het wel opletten geblazen. Daarom heb ik de afgelopen maand ook opnieuw VLM wedstrijden meegepikt om alvast aan zo’n soort ondergrond te wennen.”

Rij je dan dit weekend opnieuw om te winnen of tel je dan tijdens het rijden?
Damiaens:
 “Sowieso ga ik toch mijn kopke er bij houden tijdens het rijden. Maar als ik de kans krijg om te winnen, ga ik het niet laten liggen. Winnen wordt natuurlijk moeilijk want er komen toch sterke Inters naar Baisieux.”

Na Baisieux gaat de riem er af?
Damiaens:
 “Dan neem ik inderdaad rust want het is een erg lang seizoen geweest waarin ik bijna elke weekend een wedstrijd heb gereden. Dat voel ik ook wel aan mijn lichaam hoor.”

Veel succes!
Damiaens:
“Bedankt.”

Foto’s: Huub Munsters, Brent MX pics, Dieter Jans