X

MX als therapie: wie helpt Fernando terug op de motor?

Iedereen heeft een doel of een uitdaging nodig. Dan hebben we het niet over een superambiteuze droom zoals wereldkampioen worden. Met je geliefkoosde hobby of sport bezig zijn, is voor veel mensen dan ook een prima uitlaatklep! Toen we een mailtje kregen van Solange over haar broertje Fernando die ernstig autistisch is en dankzij motorcross zijn leven richting kan geven, ging er bij ons een lampje branden.

Fernando van Eijl uit Zeewolde lijkt op het eerste zicht een jongen als elke andere. Dat is hij eigenlijk ook, maar wel iemand met zijn eigen obstakels. Fernando heeft namelijk een zware vorm van autisme. Van kindsbeen was hij een enorme motorcross fan. En van zijn 4de tot 13de heeft hij gecrosst, maar door financiële redenen moest Fernando hiermee noodgedwongen stoppen. Motorcross was niet alleen een hobby maar het was zijn therapie en zijn leven. Geen enkele andere therapie of medicijnen konden hier tegen op. Dit klinkt ons bekend in de oren, denk maar aan het verhaal van Wim Segers in de VLM.

Hieronder vind je de oproep van Fernando’s zus Solange:

“Nadat mijn broertje moest stoppen met motorcross ging zijn leven in een neerwaartse spiraal. Hij kwam in contact met verkeerde mensen en maakte misbruik van alcohol en drugs. Daarnaast kon hij zijn ei niet meer kwijt en wist daardoor ook niet hoe hij op een juiste manier met zijn gevoelens moest omgaan. Hierdoor werd hij erg snel en ernstig agressief.

Afgelopen zomer heeft mijn broertje 10 weken in de Yes We Can kliniek, voor jongeren met verslavingen en ernstige gedragsproblemen, gezeten. Hij heeft er voor gekozen om na een lange strijd, zijn leven helemaal om te gooien en het goed pad te volgen. Tijdens deze periode heeft hij de eerste 5 weken geen contact gehad met het thuisfront. Op 8 augustus, zijn 16de verjaardag, was hij alleen, zonder contact, om aan zichzelf te werken.

In deze periode heeft hij het vreselijk moeilijk gehad en na het eerste traject van 10 weken heeft hij ook thuis iedere donderdag nazorg gehad.  Dat was tot vorige week. Inmiddels is Fernando met het hele traject klaar en heeft hij aansluitend op zijn opleiding, Tweewieler Techniek, een baan gevonden voor 3 dagen per week. 

Ik wil jullie, als medeliefhebbers van de beste sport ter wereld, vragen om twee dingen die voor ons en vooral mijn broertje erg belangrijk zijn. Ten eerste wil ik vragen om brieven van bemoediging. Wij hebben toen hij net terug kwam, al een hele lijn vol gehad en dit deed mijn broertje erg goed. Iedere keer bij een terugval of als hij zich niet happy voelt, kijkt hij terug naar terug en is hij geraakt dat er zoveel motorcrossers in hem geloven!

Daarnaast wil ik vragen voor sponsoring want de allerbeste therapie voor mijn broertje, is dat hij terug komt op de motor. Hij is hiervoor zelf hard aan het werk maar kan door zijn autisme niet meer dan nu van hem gevraagd wordt en het sparen gaat met het kleine beetje wat hij verdient nog erg langzaam. Je kan Fernando dus steunen door geld te doneren via deze crowdfund pagina: https://nl.dreamordonate.com/dromen/motorcross-als-therapie/ 

Wilt u graag sponsoren maar via een andere manier dan geld of wilt u een kaartje sturen? Dan kunt u een mail sturen naar solange.vaneijl@hotmail.com. Wij staan open voor alle hulp!”

 







Foto’s: Gonnie Uit de Bosch, fam. Van Eijl