X

Etienne Bax wint de Hans de Beaufort beker 2017

Zijspancrosser Etienne Bax heeft gisteren op het KNMV gala te Doetinchem de grootste prijs verworven die er binnen de Nederlandse Motorsport bestaat. De prestigieuze Hans de Beaufort beker wordt ieder jaar uitgereikt aan een sporter die dat jaar succesvol is geweest en daarnaast als voorbeeld mag dienen voor de motorsport in het algemeen en de discipline waarin de deelnemer mee doet in het bijzonder.

De onderscheiding is vernoemd naar Hans de Beaufort. Een vermaard motorsporter die in de Tweede Wereld Oorlog zijn talent in heeft gezet om in Frankrijk gestrande Britse piloten te helpen vluchten naar onder andere het in die tijd het neutrale Zwitserland. Uiteindelijk heeft De Beaufort zijn heldhaftige verzetsoptreden moeten bekopen met de dood toen de Duitsers hem oppakte in datzelfde Frankrijk en hij na een vluchtpoging werd gefusilleerd door de Duitse bezetter op 9 april 1942 in Dijon.

Als eerbetoon voor de daden van De Beaufort heeft de KNMV daarom sinds 1947 deze prijs ingesteld voor een motorsporter die naast zijn uitmuntende prestaties ook nog eens zichzelf inzet voor de promotie van de sport, dan wel maatschappelijk zijn inzet heeft getoond.

Etienne Bax kreeg de prijs uitgereikt van Daniël Willemsen, zelf vijfvoudig winnaar van deze onderscheiding, die met genoegen de bokaal en de bijbehorende oorkonde aan de zichtbaar troste Etienne Bax overhandigde. De KNMV roemde Bax niet alleen voor zijn prestaties in 2017 waarin hij met Nicolas Musset ONK kampioen werd, Wereldkampioen en samen met team Nederland Europees kampioen zijspancross bij de landen wedstrijd, maar ook omdat Bax volgens de KNMV een echt uithangbord is voor de motorsport en de zijspancross in het bijzonder.

Zelfs zeer recentelijk is daar een voorbeeld van toen we Etienne Bax samen met zijn nieuwe bakkenist Kaspars Stupelis in de Verenigde Staten van Amerika zagen rondcrossen om daar de eigenlijk onbekende zijspancross te promoten. Menig Amerikaan heeft men vast de wenkbrauwen doen fronsen daar Bax en Stupelis, een duo dat in 2015 al eens samen Wereldkampioen werd, gewoon schijnbaar net zo makkelijk de tafelbergen en dubbelsprongen door de lucht maakte als de solomachines.

Etienne Bax komt met het winnen van deze onderscheiding in een rijtje van elite motorsporters waaronder TT winnaar Wil Hartog, Wereldkampioenen motorcross als John van den Berk en Jeffrey Herlings en zijspancrossers Ton van Heugten, Broer Dirkx, August Müller, Eimbert Timmermans, bakkenist Eric Verhagen en de man die de beker nu aan Etienne Bax kon uitreiken, Daniel Willemsen, die de prijs maarliefst vijf keer mocht ontvangen.

Tekst & foto: Emil Bilars