X

Terugblik op de GP Sidecars Oss: 2012

In deze derde terugblik op eerdere GP’s zijspancross te Oss gaan we naar het einde van het seizoen in 2012. MC Oss organiseert dat jaar dan wel geen GP maar wel een ander zijpancross-evenement van dezelfde orde; De Sidecarcross of nations. Jaarlijks wordt deze wedstrijd voor landen op één weekend verreden ergens in Europa en in 2012 kon men dit spektakel dus in het Nederlandse Oss gade slaan

De drie zijspannen die voor team Nederland in actie kwamen waren Daniël Willemsen/Robbie Bax, Etienne Bax/Kaspars Stupelis en Marcel Willemsen/Gertie Eggink. Het organiseerende land mag altijd een tweede team inzetten en dus was er ook een team Nederland 2. Deze bestond uit Thijs Derks/Ben van den Boogaart, Marcel Grondman/Christijan Verhagen en Jan en Jeroen Visscher. Team België bestond uit maar twee teams en was bijvoorbaat kansloos voor een top klassering. Het derde Belgische team van Jan Hendrickx moest zich helaas door trieste familieomstandigheden afmelden op de zaterdagochtend.

Team Nederland was op papier de topfavoriet en dat was ook niet zo vreemd. Daniël Willemsen was net een week voor deze wedstrijd voor de tiende keer Wereld Kampioen zijspancross geworden en Etienne Bax/Kaspars Stupelis waren met vijf punten minder tweede geworden in het WK. De derde Nederlandse combinatie van Marcel Willemsen/Gertie Eggink hadden de WK cyclus afgesloten op de achtste stek. Het teamgevoel en vertrouwen op een goede afloop was dan ook heel sterk aanwezig en de oranje sfeer in Oss maakte zelfs bij de rijders dat zij meedeelden in de Oranje gekte. Zo zagen we Thijs Derks van team Nederland 2 en Etienne Bax met knal oranje haren aan de start verschijnen!

Gaande weg het wedstrijdweekend maakte team Nederland de favorietenrol ook waar terwijl  andere minder snelle landen duidelijk meer moeite hadden op de listige piste van Oss. Zo zagen we verschillende crashes of ‘narrow escapes’,  zoals het Deense zijspan van Nilsen/Hanssen die er bijna op een snel stuk afgingen maar door kunst en vliegwerk toch hun weg konden vervolgen.

Toen de laatste manche op de zondag aanbrak, en team Nederland ruim leidde, was men er dan ook wel van overtuigd dat Nederland de titel zou pakken, helemaal omdat zowel de Wereldkampioen als de vice-Wereldkampioen in actie kwamen voor team NL in die laatste heat. Daniël Willemsen leidde lang de dans in die derde heat….totdat maar weer eens werd bewezen dat  met name in Oss de wedstrijd pas klaar is als men de finish is gepasseerd! Ineens stond Willemsen namelijk stil! Een grote steen was vast komen te zitten tussen zijn voorvork en het wiel.

Daniël, gedreven als altijd probeerde van alles om de steen los te krijgen. Op een gegeven moment werd er zelfs een houten paal van de baanafzetting uit de grond getrokken om de steen mee weg te beuken…..

Het was ergens cynisch om te zien dat Daniël Willemsen van alles probeerde, totaan dus het gebeuk met de paal aan toe, en het maar niet wilde lukken…..Totdat Robbie Bax eens goed de situatie bekeek en op de één op andere manier na een aantal keer hard trappen viel de steen eindelijk van de machine!

Onder luid gejuich van het thuispubliek kwam de combinatie uiteindelijk dolblij, in de wetenschap dat Nederland de titel had weten binnen te halen, als 11e over de finish.

Het resultaat van Willemsen/Bax in deze heat was het minste door een zijspan van team Nederland gescoord, dus uiteindelijk werd deze geschrapt daar er maar vijf van de zes resultaten mee doen in de einduitslag. Daniël Willemsen en Robbie Bax hadden dus achteraf net zo goed niet kunnen finishen, maar op het moment van de steen was de wedstrijd nog bezig en voor hetzelfde geldt waren Bax/Stupelis uitgevallen en kon de titel zomaar aan de neus voorbij gaan…..Dus het doorzettingsvermogen van Daniël Willemsen en Robbie Bax op dat moment was wel degelijk nodig geweest om van één van de duivelse stenen van Oss én de Nationscross te kunnen winnen met team Nederland voor team Letland en team Groot Britannië.

Tekst: Emil Bilars
Foto’s: www.orangehat.nl