X

Terugblik op de GP Sidecars Oss: 2014

In het jaar 2014 was er wederom een GP zijspancross op de Witte Ruysheuvel. De MC Oss had het maar weer eens voor elkaar om de openingsronde van het WK te mogen organiseren op 12/13 april van dat jaar.

Ben Adriaenssen/Ben van den Boogaart waren in 2013 voor de eerste keer Wereldkampioen geworden en men was in 2014 ook één van de favorieten voor de titel. Runner-up van 2013 was wederom Etienne Bax die samen met Kaspar Stupelis was gebrand om Adriaenssen van de troon te stoten.  Aan het einde van seizoen 2014 lukte dit helaas niet voor Bax/Stupelis en werden Adriaenssen/Van den Boogaart wederom Wereldkampioen.
Men werd door Adriaenssen onder andere verslagen in de legendarische GP te Bessenbach van 2014 waar Bax en Adriaenssen bijna de gehele tweede heat met elkaar voor de overwinning streden. Een aantal keer echter had Bax in 2014 ook pech waardoor dure punten werden verspeeld. Tijdens de eerste WK ronde van 2014 in Oss zagen we daar al een voorbeeld van.

De kwalificaties dat jaar leverde voor praktisch geen enkel topteam problemen op en iedereen keek reikhalzend uit naar de zondag waar de eerste punten voor 2014 zouden worden verdeeld.

Tijdens deze GP in Oss gebeurde er weer een hoop her en der door het veld heen tijdens de beide GP heats. Zo zagen we onder andere de Britse teams van Millard en Wilkinson in de laatste ronde van de eerste heat tijdens hun gevecht beide vastlopen in het zand, zagen we Marcel Willemsen die in de tweede heat moeite had met het oprijden van een heuvel en moest omkeren om dit nogmaals te proberen en ook de welbekende ‘gaten van Oss’ maakte weer dat mening combinatie, en echt niet de minste, zich verslikte en kopje over gingen.

Vooraan echter leek er geen vuiltje aan de lucht voor Etienne Bax in de eerste heat. Elke ronde vergrote men de voorsprong op de verrassend goed acterende Willemsen/Bax en even hierachter Adriaenssen/Van den Boogaart.
Na een goede twintig minuten wedstrijd kwam daar echter verandering in. Willemsen begon zienderogen stukken in te lopen. Er was ineens wat vreemds te zien aan de combinatie van Bax/Stupelis. Bax zat niet meer relaxt op de machine als de rondes ervoor. Toen men goed keek bleek waarom. De voetsteun aan de linkerkant van de motor was pardoes afgebroken door het gebeuk tegen het zand van Oss!

Bax ging door en liet eerst zijn been gewoon aan de buitenkant hangen, maar dit werd simpelweg te zwaar. Bax besloot daarop dan maar een andere zit positie aan te nemen om zo de wedstrijd te kunnen voltooien. Met beide benen in het zijspan ging Bax door maar hij moest logischer wijs het tempo laten zaken waardoor Willemsen en later Adriaenssen er aan voorbij gingen. De tijdelijke ‘amazone uit Bergeijk’ wist toch nog derde te worden en Hendrickx/Mucenieks net achter zich te houden met hier weer achter de sterk rijdende Van den Boomen/Van de Wiel die vijfde werden en dit later nogmaals verrassend deden in de tweede heat.

Daniël Willemsen was zienderogen erg blij met zijn toch wel verrassende overwinning in de eerste heat en wilde tijdens de tweede heat dit huzarenstukje natuurlijk graag herhalen. Echter ging het bij de start helemaal mis voor Willemsen/Bax toen men in het gedrang tegen Adriaenssen aankwam en pardoes de hekken tegen de pitsstraat in belandde. Het zijpan maakte ineens een fikse draai en rijder en bakkenist werden van de machine gekatapulteerd. Willemsen/Bax stegen wel weer op hun ijzeren ros en reden de tweede heat nog wel uit, echter buiten de punten. De snelheid zat er ook niet echt meer in tijdens die tweede heat en na de finish bleek waarom. Daniël Willemsen stapte totaal ‘van de wereld’ van de motorfiets. De harde klap op het startveld had ervoor gezorgd dat er bij Willemen een fikse hersenschudding was ontstaan en hij werd dan ook direct na de wedstrijd opgevangen door medisch personeel ter plaatse.

Vooraan deed Bax nu wel wat hij moest doen, namelijk winnen. Door zijn derde plek in de eerste heat en de winst in de tweede bleek toch dat men de beste was geweest in Oss en werd de dagoverwinning opgeëist met één puntje verschil op de nummer twee. De tweede plek in de daguitslag was voor Adriaenssen/Van den Boogaart die ook de tweede heat als 2e over de meet kwamen. Het derde schavot op het podium werd gereserveerd voor Hendrickx/Mucenieks die met twee keer een vierde plek ook tevreden begonnen aan seizoen 2014.


Voortschrijdend inzicht? Zwaaide Ben van den Boogaart gewoon of gaf hij hier op de zaterdagochtend al aan dat men tweede zo worden tijdens de GP in Oss?

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl