Vanluchene/Van den Boogaart winnen zijspancross GP van Spanje en behouden rode leidersplaat in het WK!

Vanluchene/Van den Boogaart winnen zijspancross GP van Spanje en behouden rode leidersplaat in het WK!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart hebben vandaag in Talavera de la Reina de GP van Spanje weten te winnen. In de eerste heat moest men nog zijn meerdere herkennen in Hermans/Musset maar in de tweede omloop was het Vlaams/Nederlandse duo ongenaakbaar en wist deze winnend af te sluiten waarmee team Vanluchene voor het eerst ooit een Grand Prix wist te winnen. Hermans werd die tweede manche vierde en werd daarmee tweede in de GP van Spanje. Op drie wisten de Britten Brown/Millard goed te scoren met tweemaal een derde plek in de heats. Giraud/Mucenieks scoorde nul WK-punten door een stevige crash, Bax/Stupelis kwamen maar één heat in actie en Willemsen/Bax hielden met plek vier en vijf in de heats de nog immer aanwezige fysieke schade beperkt.

Er waren een 26-tal WK zijspannen op afspraak gekomen in Spanje en dit betekende dat alle combinaties automatisch waren gekwalificeerd voor de eigenlijke GP op de zondag.
Giraud/Mucenieks lieten in de kwalificatie-race hun goede vorm zien door deze winnend af te sluiten.
Echter zou men in deze GP nul punten scoren doordat team Giraud niet eens van start ging op zondag!
Giraud/Mucenieks wilden wat nieuwe lijnen uitproberen in de warm-up op de zondagochtend en men trachtte in een bocht naar beneden meer snelheid te maken door daar buitenom vol gas te blijven gaan om vervolgens op een wave-sectie de tweede bult over te kunnen springen om op de derde te landen. Opzich een goed idee daar iedereen de binnenkant van het wasbord nam en men via de andere lijn dus posities zou kunnen terug pakken mocht dit nodig zijn tijdens de GP-heats. Het plan liep echter zeer slecht af voor het Frans/Letse team!
Het zijspan redde het net niet om op het derde bultje te landen en men vloog hard voorover de machine af.
De bakbeugel van de combinatie kwam hard in de rug terecht van bakkenist Mucenieks en deze werd dan ook afgevoerd naar het ziekenhuis waar later de diagnose werd gezet op vijf gebroken ribben en een gebroken rugwervel.
Mucenieks werd direct al deze namiddag geopereerd en men is positief op volledig herstel, maar dat hij snel al weer in de bak van een zijpan zijn kunsten zal vertonen lijkt op dit moment helaas onwaarschijnlijk.

Heat 1:
Zo ging de eerste heat, in een aangepast tijdschema, van start om 12.15 zonder Giraud/Mucenieks maar ook zonder Bax/Stupelis!
De regerend Wereldkampioen had al reeds in de sightinglap mechanische problemen gekregen en kon niet starten in de heat. Zeer zuur dus voor Bax/Stupelis maar koren op de molen voor de concurrentie die hier ook dankbaar gebruik van maakte.
Zo knalde Brown/Millard, vorige week in Frankrijk zelf nog tweemaal met de pechduivel geconfronteerd,  als eerste de bocht in vlak voor snelstarters Santermans/Belekcas met hierachter Hermans, Van Werven en Vanluchene. Al vrij snel kon Hermans een plek vinden om zijn zijspan voorbij Santermans te prikken en niet veel later kon men ook Brown/Millard verschalken voor de eerste plek. Hermans/Musset wisten de verdere heat weg te rijden van de achtervolgers en konden met overmacht de heatzege naar zich toetrekken. Vanluchene had reeds snel Van Werven en later mooi buitenom Santermans terug verdreven naar achteren en ging na een tien minuten op jacht naar Brown. Men leek dan er wel snel over te kunnen gaan maar Brown/Millard reden stug door en Vanluchene/Van den Boogaart lieten zich zienderogen een klein stukje terug zakken. Dit gaf een beetje lucht voor de opgejaagde Brown maar die is zo ervaren dat deze ook wel wist dat de tweede plek pas op de finish definitief is. Zo ook deze keer! De rode plaat dragers Vanluchene/Van den Boogaart zetten een finale aanval in tijdens de laatste ronde waar men een inhaalpoging inzette op het rechte stuk waar drie mooie tafels lagen die de zijspannen in Spanje lieten vliegen waren het Freestyle-MX deelnemers. Deze aanval slaagde uiteindelijk en men kon dus in de laatste kilometer van de wedstrijd alsnog de tweede plek overnemen van de Britten Brown/Millard. Willemsen/Bax werden vierde nadat zij  de halve heat in niemandsland bivakkeerden zonder druk van achteren en een veel te groot gat naar voren. Cermak kwam dan na een degelijke wedstrijd als vijfde over de meet en Varik/Daiders kwamen na een ijzersterke wedstrijd, men reed slechts laatste na de eerste paar bochten,  kwamen als zesde binnen. Hierna zagen we Sanders/Haller die na een middelmatige start rond de vijftiende plek de zevende positie konden veilig stellen op de meet. Op acht kwamen dan de Finse broers Kunnas over de streep en negende werd Wilkinson die bijna de gehele heat zonder koppeling had moeten rijden.  De top tien werd volmaakt door Veldman die verscheen met Bijenhof in de bak als invaller van de geblesseerde Van der Putten. Die tiende plek was  een knappe prestatie van met name ‘inval’ bakkenist Roy Bijenhof die het zijspan van rijder Nike Seesink, met wie hij normaliter sterkt rond gaat in het nationale zijspankampioenchap,  nu dus omruilde voor dat van WK rijder Veldman. Bijenhof liet met  nu dus ineens 15 minuten langer bakkenisten dan hij normaal gewend is en met sterkere deelnemers om hem heen, zien dat hij uit het juiste hout is gesneden.
Snelstarter Santermans wist er nog een elfde plek uit te halen en op de veertiende plek zagen we dan Keuben/Rietman die hun manche ook na het nodige geduw en getrek na de start van achteraan moesten aanvangen. Dierckens/Rostingt hadden duidelijk de pechduivel mee naar Spanje genomen. Zij moesten op zaterdag al uitvallen in de kwalificatie-heat  met een kapotte decompressor en na één ronde in de eerste heat op zondag was wederom precies dit onderdeel niet welwillend! Men moest de pits in en na flinke vertraging kon men nog net op de twintigste plek binnen komen aan de finish en één WK-punt pakken. Ook Closhe/Van Hal vielen uit met pech en jammerlijk ook Van Werven/Mans die dus in eerste instantie goede zaken aan het doen waren in de voorste gelederen totdat na zes ronden de mechaniek hen in de steek liet.

Heat 2:
Er moest dus flink wat gesleuteld worden door diverse teams voor de tweede heat die in Spanje ineens een half uur eerder zou aanvangen als normaliter het geval was. Alle monteurs  slaagde wonderwel in deze spoedklus en dus zagen we elke deelnemer , ook Bax/Stupelis deze keer, aan het hek toen de groene vlag omhoog ging.
Willemsen/Bax namen resoluut via de binnenkant de kopstart met direct hierachter Vanluchene/Van den Boogaart, de wederom verrassend goed startende Van Werven en Brown/Millard met hierachter dan Dierckens, Bax en Hermans. Santermans leek ook weer goed weg te zijn bij de start maar ging op zijn kant in de tweede bocht waardoor onder andere Closhe, Veldman en Keuben klem kwamen te zitten achter de onfortuinlijke Vlaming en van achteruit hun heat moesten beginnen. Willemsen had duidelijk nog te kampen met fysiek ongemak van zijn smak in Valkenswaard twee weken geleden en kon niks anders dan Vanluchene/Van den Boogaart, Brown en even later Bax en Hermans te laten gaan. Vooraan deden nu Vanluchene/Van den Boogaart wat Hermans/Musset al in het eerste part van de dag deden. Een keihard tempo zijspancross-tempo  neerleggen om onbedreigd de heat als winnaar af te sluiten. Door deze overwinning pakte Vanluchene de eerste GP winst uit zijn carrière en weet men dus de eerste positie in het WK klassement vast te houden. Hierachter kwamen Bax/Stupelis dan als tweede binnen. Zij konden na het passeren van Brown nimmer meer de ontketende winnaars achterhalen. Brown bleef Bax goed volgen en kon zo ook in deze heat derde worden met even hierachter Hermans/Musset die vierde werden. Echter met hun eerste plek in de eerste heat stonden zij wel op het dagpodium een positie hoger dan Brown en wel op het tweede schavot. Men deed dus wederom goede zaken voor de WK-titelstrijd maar dat gold zo ook voor de Britten Brown/Millard natuurlijk die na hun pech avontuur in Frankrijk nu wel goed scoorde met de derde plek in beide heats en in de daguitslag.
Willemsen/Bax konden de vijfde plek dan naar huis rijden voor Cermak die op een kleine afstand zesde werd. Varik/Daiders scoorde wederom goed door in de laatste fase de zevende plek  op te eisen en door hun constante scores staat de Est/Letse combinatie dan ook verdiend op de vierde plek in de WK-stand na deze derde GP zijspancross. Op plek acht zagen we dan, vlak na Varik, Davy Sanders binnen komen en hier dan weer kort achter Van Werven/Mans die met een negende stek nu dan wel hun goede start omzetten in de nodige WK-punten. Wilkinson/Chamberlain werden dan uiteindelijk tiende na in de laatste paar rondes een terugval te hebben gekend vanaf de zesde positie daar zij te kampen kregen met banden problemen. Santermans wist door een inhaalrace nog twaalfde te worden met als dertiende Veldman/Bijenhof die ook de nodige plekken hadden weten goed te maken na hun slechte start.  Dit gold ook voor Keuben/Rietman die wederom punten scoorden met plek zestien. Voor Dierckens/Rosting werd het een weekend om snel te vergeten. Nu was het een uitvallende achterrem, na dus aanvankelijk er goed bij te zitten, die juist op het lange stuk met die drie prachtige tafelbergen dienst weigerde. Zo oversprong men dan ineens een van de tafels en de Franse bakkenist Rostingt donderde uit het zijspan. Wonderwel liep men geen blessures op en als een doekje voor het bloeden mocht men nog zeventiende worden en vier WK-punten bijschrijven. Ook Closhe/Van Hal kwamen wederom door pech niet tot scoren in de tweede heat en konden met 0 punten balend Spanje verlaten.

VanLuchene/Van den Boogaart staan nu dan na drie verreden GP’s nog steeds aan de leiding in de stand om het WK zijspancross en hebben hun voorsprong vergroot op de nummer twee met  dertien punten. Hermans/Musset deden goede zaken in Spanje en staan dan ook nu weer tweede met Willemsen/Bax op de derde plek met een dertiental minder punten als Hermans.

Over drie weken staat de vierde GP zijspancross op het programma in de Oekraïne waar Chernitsvi zoals wel vaker de plaats van handeling zal zijn.

Uitslag GP Zijspancross Spanje, Talavera de la Reina:

 1. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 47
 2. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 43
 3. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 40
 4. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 34
 5. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 31
 6. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 29
 7. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 27
 8. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 23
 9. 08. Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 23
 10. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 22
 11. 10. Julian Veldman-Roy Bijenhof NL-NL WHT-Husqvarna 19
 12. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 19
 13. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 15
 14. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 12
 15. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 12
 16. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 12
 17. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 9
 18. 90. Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
 19. 124. Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
 20. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 5
 21. 49. Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 5
 22. 58. Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
 23. 16. Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 0
 24. 116. Willy Bouquet-Geoffroy Le Large FR-FR WHT-KTM 0
 25. 25. George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 0

 

 

Stand WK zijspancross 2018 na 3 verreden Grand Prix:

01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 131
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 118
03. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 105

04. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 86
05. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 76
06. 2 Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 75
07. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 65
08. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 59
09. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 58
10. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 57
11. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 56
12. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 55
13. 10 Julian Veldman-Siebe van der Putten NL-NL WHT-Husqvarna 53
14. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 50
15. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 40
16. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 34
17. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 27
18. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
19. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 25
20. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 24
21. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 17
22. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-Husqvarna 14
23. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
24. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 12
25. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
26. 17 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 8
27. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
28. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 6
29. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
30. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
31. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
32. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
33. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
34. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 1

Foto: Luc Vanderaa
Tekst: Emil Bilars

 

Uw reacties