X

Hermans/Musset winnen Varsseveld, ONK titelstrijd ongekend spannend!

Koen Hermans en Nicolas Musset hebben tijdens de eenerlaatste ONK zijspancross 2018 te Varsseveld de dagzege naar zich toegetrokken. Door een tweede en eerste plaats wist men op het hoogste schavot te klimmen. Bax/Stupelis werden tweede, met hetzelfde aantal punten als Hermans. Hermans echter was in de tweede heat de overwinnaar en werd daarom als eerste geklasseerd in de daguitslag. Om de stand voor de ONK titel staan de zijspannen van Bax en Hermans dan nu ook bovenaan, slechts gescheiden door één puntje waardoor de titelstrijd tijdens de finale ONK zijspannen 7 juli te Rhenen nu al ongekend spannend zal zijn.
Veldman/Janssens waren twee maal als derde duidelijk ‘best of the rest’ maar niet bij machte om het Hermans als wel Bax moeilijk te maken. 

Grote afwezige deze ONK was Daniël Willemsen die nog te veel last ondervond van de nasleep van een auto-ongeluk een paar weken geleden. Erg jammer voor de kannibaal uit Lochem die voor de ONK in Varsseveld immers in de bovenste regionen van de stand was te vinden en nu lijdzaam moest toezien hoe de punten in Varsseveld naar de concurrenten gingen in de ONK Sidecar master titelstrijd van 2018.

Heat 1
In de eerste heat zagen we de kopstart voor Van Werven met direct hierachter Bax, Hermans, Veldman en Dierckens.
In de tweede bocht zagen we dan een opstopping  toen de zijspannen van Mike Keuben en Smit aan de  binnenkant van de bocht met elkaar in aanraking kwamen. Ook Closhe en Kops stonden hierdoor stil maar konden relatief snel de weg weer vervolgen. Na een flink oponthoud gingen Keuben en Smit als laatste het bos in toen de rest van de zijspannen allang waren gevlogen.

Reeds in de eerste ronde kwamen Bax/Stupelis al voorbij aan Van Werven en in de tweede ronde bleek ook Hermans te snel voor de combinatie  Van Werven/Mans die zo op de derde stek belandde.
Helaas was het in de beginfase was het al gedaan met Dierckens/Rostingt die te kampen kregen met rem problemen. Doorrijden was mogelijk maar gezien team Dierckens in Varsseveld vooral aan het wedstrijdritme op het zand werkten, koos men ervoor de strijd te verlaten.
Binnen tien minuten wedstrijd zagen we ook Veldman/Janssens die Van Werven voorbij stoken.
Zo leken de eerste vier posities stabiel te liggen tot aan de finish ware het niet dat Hermans halverwege de race aardig aan de deur kwam kloppen bij Bax/Stupelis.
Bax, bij lange na nog niet 100% fit door zijn schouderblessure, hield echter stand en kon in de laatste fase van de race dan weer iets afstand nemen van zijn belagers en kwam als eerste over de meet met Hermans/Musset op enkele seconden hierachter.

Veldman/Janssens werden dan in niemandsland derde. Zij hadden een ruime achterstand op Bax en Hermans maar een ruime voorsprong op Van Werven die vierde zou worden.
Van Werven had geluk dat de race net op tijd over was want achterhem kwam ‘de zijspan van de wedstrijd’ , Mike Keuben/Lars de Laat aangesneld die meer dan vijf seconden sneller waren dan Van Werven in de laatste fase.
Het linkerzijspan van Mike Keuben was dus als één na laaste met grote achterstand vertrokken na de opstopping in de 2e bocht maar ging als een kogel naar voren. Halverwege had men net neef Justin Keuben weten te pakken maar leek het gat naar Mulders die vijfde lag nooit te overbruggen. Keuben/De Laat reden echter de sterren van de hemel en wisten met hun linkerspan een aantal mooie sporen te kiezen waardoor men warempel in de eindfase Mulders ook nog kon passeren maar helaas was de tijd dus te kort om echt op jacht te kunnen gaan naar Van Werven die vierde werd.

Met een vijfde plaats echter waren Keuben/De Laat meer dan tevreden na het oponthoudt in de eerste ronde.
Mulders/Van der Wiel werden dan zesde na een mooie race en Roes/Sabbe werden nog zevende. Zij lagen eerst op vijf, raakte betrokken bij een incident en lagen toen ineens acht en leken dat ook te gaan worden…totdat het zijspan van Justin Keuben/Rietman op de zevende plek juist in de laatste ronde moest uitvallen met machine pech! Erg zuur voor Keuben/Rietman maar Roes pakte dit kado natuurlijk met beide handen aan.
Hierdoor kon ook Van der Lagemaat doorschuiven naar plek acht en was hiermee beste ‘NK Wildcard’ rijder van de dag.

Heat 2
In de tweede heat pakte Hermans/Musset de holeshot met hierachter dan direct Bax/Stupelis. De twee grootste ONK-titel kandidaten maaktte er weer een zeer spannende race van en volgde elkaar nek aan nek en stuwde het tempo zo op dat er aan de finish slechts vier zijspannen in dezelfde ronde werden geklasseerd!
Ondanks de spanning bleef men de gehele race in dezelfde volgorde rijden en dus wonnen Hermans/Musset de race en werden zij winnaar van de dag en kwamen Bax/Stupelis net hierna als tweede over de finish.
Op drie was het dan wederom ‘the frogg’ Julian Veldman die samen met Glenn Janssens derde werd met meer dan anderhalve minuut achterstand op Hermans en Bax.

Justin Keuben en Dion Rietman waren als vierde vertrokken en hadden na een aantal ronden ineens lucht.
Achter hen namelijk was Dierckens op de kant gegaan net na een springheuvel vlak voor het betreden van het weiland. De vlak hierachter rijdende Van Werven/Mans konden geen kant op en knalde er bovenop. Voor Van Werven betekende dit einde wedstrijd omdat de impact van de klap zo hard was dat zelfs een stuk frame aan de motorkant was afgebroken. Vanzelf sprekend had het linkerbeen van Van Werven dus ook een flinke tik gekregen maar gelukkig bleek later in het ziekenhuis dat er niks was gebroken waar men wel eerst vreesde voor een scheenbeenbreuk.
De achterop rijdende Mulders en Van der Wiel konden ook geen kant op waardoor uiteindelijk verschillende andere spannen ook tot stoppen werden gedwongen door de crash van Dierckens en Van Werven. Closhe/Van Hal en Mike Keuben/De Laat wisten wel dit tumult te ontwijken en schoven zo door naar vijf en zes.
Halverwege de wedstrijd konden zowel Closhe als Mike Keuben het gat naar Justin Keuben toch dichtrijden en zagen we eerst nog Mike Keuben die Closhe een plek terug verwees waarna hij een ronde later ook zijn neef Justin Keuben kon passeren waardoor men op de vierde plek belande en deze met verve wist vast te houden tot aan de finish. Ook Closhe/Van Hal konden mee in het kielzog van Mike Keuben en passeerden dan het zijspan van Justin Keuben en werden dan vijfde deze heat met dan op zes dus Justin Keuben/Dion Rietman die nog wel aandrongen later bij Closhe maar net geen aanval konden inzetten.
Op plek zeven zagen we dan de wederom sterk rijdende Roes/Sabbe en Van de Lagemaat werd op acht wederom de beste ‘NK wildcard’ deelnemer. Kops/Hoesen werden dan knap negende en een fikse inhaalrace bracht dan Dierckens/Rostingt nog een tiende plek aan de finish.

Hermans/Musset en Bax/Stupelis zullen tijdens de laatste ONK zijspannen te Rhenen op zaterdag 7 juli gaan bepalen wie er ONK Sidecar Masters kampioen 2018 zal gaan worden. Slechts door één enkel puntje gescheiden en met de wetenschap dat men in Varsseveld er al een bloedstollende show van maakte kan men wel al haast zeker zijn dat er een zeer mooie climax zal volgen tijdens de finale ONK te Rhenen op zaterdag 7 juli.

Daguitslag ONK Sidecar masters Varsseveld:
1 Hermans/Musset
2 Bax/Stupelis
3 Veldman/Janssens
4 Mike Keuben/De Laat
5 Closhe/Van Hal
6 Roes/Sabbe
7 Van de Lagemaat/Schlinnertz
8 Mulders/Van der Wiel
9 WisselinkSloot
10 Boeve/Sellis

 Tussenstand ONK Sidecar masters 2018 na vier van de vijf wedstrijden:
1 Bax/Stupelis 128 pnt
2 Hermans/Musset 127 pnt
3 Willemsen/Bax 84 pnt
4 Van Werven/Mans 77 pnt
5 Veldman/Janssens 74 pnt
6 Mike Keuben/De Laat 70 pnt
7 Closhe/Van Hal 70 pnt
8 Mulders/Van der Wiel  60 pnt
9 Roes/Sabbe 55 pnt
10 Brown/Millard 50 pnt
Tekst: Emil Bilars
Foto’s: www.orangehat.nl