X

Dubbel gevoel bij Winnaars zonder finale; Davy Sanders/Andres Haller zijn de nieuwe zijspancross kampioen van Duitsland!

In hetzelfde weekend dat het Belgisch/Nederlandse duo Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart de Wereldtitel zijspancross definitief niet meer kon ontgaan was er ook voor het Belgisch/Duitse koppel Davy Sanders en Andres Haller een knoop die door onvoorziene omstandigheden werd doorgehakt. Na de nodige geruchten werd op de zondagavond echt duidelijk dat de laatste ronde voor het Duits zijspancross kampioenschap te Jauer op 9 september zou worden afgelast.  Sanders/Haller waren de onbetwiste leiders in het Duits kampioenschap voor de Oostenrijkers Weiss/Schneider op twee en het Belgisch/Nederlandse duo Jan Hendrickx/Peter Beunk op de derde plek.
Aangezien de finale dus niet doorgaat ‘vierde’ Davy Sanders ineens zijn eerste grote zijspancross-titel niet rijdend op een zijspan met zijn bakkenist naast hem, maar rijdend zonder helm en op weg naar huis van de GP te Roggenburg!

 

Het moet haast wel een dubbel gevoel zijn voor Davy Sanders en Andres Haller om zonder echt glorieus over de finish te komen ineens Duits zijspancross kampioen van 2018 te zijn. Reeds op zaterdagavond zijpelde er al geruchten naar zijn bakkenist Haller dat de finale voor het Duitse zijspancross kampioenschap gepland op 9 september in het Oost-Duitse Jauer wel eens in het water zou kunnen vallen.
Wat heet! Viel er maar eens veel water in Jauer! Op gezag van de gouverneur aldaar werd namelijk door de aanhoudende droogte, en waarschijnlijk met de grote bosbranden rondom Berlijn in het achterhoofd, besloten dat de motorcross aldaar geen doorgang kon vinden. Zo werd de Belg Davy Sanders dus ineens op het moment dat echt duidelijk werd dat Jauer niet door ging onverwachts al Duits kampioen. Sanders/Haller, als enige team dit jaar op alle Duitse wedstrijden op het podium geëindigd, waren zich juist aan het verheugen op de finale in Jauer.

MxMag sprak met Davy Sanders die ons het volgende vertelde;
‘Het is inderdaad echt een dubbel gevoel. Reeds op zaterdagavond kwamen we er via Andres al achter dat er een gerede kans bestond dat Jauer werd afgelast. Zondagavond in Roggenburg kwam er iemand ons melden dat het definitief was afgelast. Ik wilde het niet geloven omdat ik graag de finale wilde rijden. Onderweg naar huis kwamen we erachter dat Jauer inderdaad definitief was afgelast en kwam eigenlijk pas het besef dat ik dus zojuist Duits Zijspancross Kampioen was geworden!
Dit is een resultaat waar ik trots op ben. We zijn elke DM op het podium geeindigd en dus is deze titel ook verdiend. Ik wil hierbij dan ook mijn bakkenist, team, helpers, sponsoren en supporters bedanken voor de steun. Tcoh had ik deze afloop echter anders gezien.

Ik had graag de finale willen rijden. We hebben dit seizoen mooie races gehad en hadden veel strijd met onder andere Weiss/Schneider. In de DM te Aichwald werden we twee maal tweede achter Weiss en dat is niet slecht maar ik was gebrand om hem terug te pakken wat mooi lukte in de DM erna. In Gerstetten waren we in de kwalificatie eerste en in beide manches met een kop-staart overwinning ook. Dat voelde zó goed! Daarom wilde we graag die finale in Jauer rijden. Maja, nu zijn we dus al ineens Duits Kampioen van 2018 en ik wil tenslotte nog even Weiss/Schneider en Hendrickx/Beunk feliciteren met hun tweede en derde plek in het Duits kampioenschap. We hebben immers mooie duels met elkaar bevochten dit seizoen.
Nu nemen we het ‘finale’ gevoel dan maar uit de ijskast en mee naar Vesoul om in de laatste Grand Prix dit weekend nog eens extra goed voor de dag te komen!’

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl