X

Keeno en Lommel: de onverslijtbare tandem!

Ook Ken De Dycker (34) staat in de Lommelse zandbak weer aan de start. Waar de doorsnee crosser gruwelt van de loodzware omstandigheden kan de beer uit Lubbeek zich moeilijk inbeelden dat hij er tijdens de MXGP van Limburg niet bij is!

Drie keer stond Keeno op het GP podium op de Heeserbergen. In 2009 won hij er de Grote Prijs en een jaar later stond hij samen met het Belgische MXON team op het ereschavot. Dat De Dycker ‘iets’ met Lommel heeft, is dus zwak uitgedrukt. Voor iemand die puur voor de fun rijdt klinkt het bijna absurd om in het hete Limburgse zand de strijd aan te gaan. Maar de KTM rijder is altijd al ‘ne speciale’ geweest.

“Nee, van een speciale voorbereiding kan je helemaal niet spreken,” lacht Ken. “Mijn laatste wedstrijd was vier weken geleden in de VMCF. Ik heb mijn conditie wel steeds onderhouden, ook op vakantie maar qua motortraining is het echt minimaal. En van te rusten word je niet rapper hé. Mijn snelheid in het zand valt nog wel mee, maar om dat twee keer 35 minuten vol te houden is nog wat anders!”

Zich amuseren, het grootste crossfeest van België zelf meemaken met vrienden en supporters. Meer hoeft dat niet te zijn voor De Dycker. Ook qua motor is dit een bijzondere deelname. Nog nooit stond de meervoudige GP winnaar aan de start met materiaal dat zò standaard is. “Wat er allemaal van speciale onderdelen op zit? Effe kijken: een ander stuur, een andere stickerset, een andere zadelovertrek en dat is het dan! Ik ga wel met een 2019 KTM 450 SX-F, maar die is zo nieuw dat HGS er zelfs nog geen nieuwe uitlaat voor heeft. Dus zelfs qua uitlaat rijd ik met hoe de motor uit de winkel is gekomen.”

Naast enkele crossen voor de fun was De Dycker de voorbije maanden ook achter de schermen aan de slag als testrijder. Even leek een uitstapje naar de ADAC MX Masters de volgende uitdaging voor de WLM Design piloot maar die piste werd ondanks een straffe tweede plaats in Mölln snel opzij geschoven. “Ik had die eerste race nochtans wat probleempjes gehad en ook de tweede race in Bielstein verliep niet naar mijn zin. Als je niet om de knikkers kan meedoen, heeft het dan geen zin om verder te gaan of iemand op kosten te jagen. Begin dit seizoen deed ik testwerk voor BOS GP. Leuk om te doen en zij waren ook heel tevreden, maar door de drukte tussen de GP weekends door hebben ze er geen vervolg aangegeven. Het zij zo, niks moet, alles mag wat mij betreft.”

Ook het feit dat hij niet per sé een resultaat hoeft neer te zetten dit weekend maakt dat Keeno relaxed naar het weekend toeleeft. “Ik wil er gewoon van genieten, hoe meer volg afzakt naar Lommel hoe beter! Het wordt natuurlijk afzien maar dat is voor iedereen zo. De toppers zijn al wekenlang keihard bezig in deze omstandigheden. In de MXGP zie ik geen verrassingen. Reken dus maar op Jeffrey Herlings en een goede Tony Cairoli als tweede. En Clément Desalle mee op het podium voor eigen publiek. Dat zou mooi zijn. Ik denk dat we dan meer strijd mogen verwachten in de MX2. Jorge Prado maakt grote indruk, de voorbije weken was Thomas Covington echter ook heel sterk bezig. Om Calvin Vlaanderen en Pauls Jonass niet te vergeten. Ik heb wel zin in het weekend.”

Foto’s: Niek fotografie