X

Bax/Stupelis winnen de dramatische GP Sidecars te Markelo!

Etienne Bax en Kaspars Stupelis hebben de dramatisch verlopen GP zijspancross te Markelo gewonnen. In beide heats pakte men de winst en zodoende mocht men als overwinnaar van de GP naar het podium. Vanluchene/Van den Boogaart werden tweemaal tweede en zodoende ook tweede in de daguitslag. De Engelse combinatie van Brown/Chamberlain werd éénmaal vierde en éénmaal derde waardoor men als laatste tevreden mocht aanschuiven op het podium. Er gebeurde een hoop in Markelo en helaas voor de overige teams uit de Benelux bleef ook hen soms niks gespaard. Het grootste slachtoffer van de dag was echter de Fransman Valentin Giraud die net na de start  van de tweede heat over de kop ging en een aantal andere teams vol over zich heen kreeg crashen. Na een rode vlag werd de Fransman uiteindelijk afgevoerd met de ambulance. Wat zijn situatie nu betreft is het nog onbekend, echter lijkt het vrijwel zeker dat het seizoen voor team Giraud/Haller over is.

Er kwamen uiteindelijk maar een schamele 31 teams opdagen in Markelo voor de GP. Een fenomeen wat we helaas vaker zien binnen de zijspancross. Enerzijds omdat sommige teams nu eenmaal niet alle GP’s kunnen deelnemen maar anderzijds ook door blessure leed. Zo zagen we team Reimann en team Cuche bijvoorbeeld niet ten tonele verschijnen. Bij het ene team is de rijder geblesseerd en bij het andere team de bakkenist. Nu dan bij de volgende GP zullen we rijder Cuche aan de start zien met bakkenist Brian Anthonny die eerder dan bij Reimann zijn kunsten vertoonden. Zo gaat dat binnen de zijspancross.
De GP was verder goed verzorgd met onder andere muzikale omlijsting vlak voor de starts wat de sfeer voor het talrijk opgekomen publiek zeker ten goede kwam.

Reeds voor de starts op zondag hadden we al een team uit de Benelux dat zich moest afmelden. Helaas kon het Belgische team Boussy niet van start vanwege een blessure. Dit gold ook voor het Bitse team van Hodges/Grahamme die in het bos op de zaterdag een nare smak hadden gemaakt waarbij de bakkenist een open beenbreuk opliep.

Heat 1
Onder de luide tonen van de hardstyle starttune en met de groene rook van de Veldman supporters nog in de bomen hangen ging rond tien voor half twee de eerste heat los.
Zoals wel vaker zagen we hierin team Dierckens/Bax de holeshot pakken met Hermans, Bax en Jake Brown op het vinkentouw. Team Giraud ging in de buitenbocht na de start kortstondig op de kant en moesten de race vanaf de allerlaatste plek beginnen.
Team Hermans en Bax voerde al snel de druk op bij Dierckens. In de derde ronde zag Hermans dan zijn kans schoon en passeerde Dierckens die twee ronden daarna Bax/Stupelis ook langszij zag komen. Precies die twee ronden waren genoeg voor Hermans/Musset om een gat te slaan met het overige veld. Bax/Stupelis kwamen wel dichterbij echter bleef het gat in de eindfase en zo dit nooit kleiner dan zes seconden worden. Zo leek niks een overwinning voor Hermans/Musset in de weg te staan totdat we ineens met nog twee rondes te gaan Bax/Stupelis als leiders het bos uit zagen komen met op afstand hierachter Vanluchene/Van den Boogaart op twee!
Dan ineens warens daar Hermans/Musset die met een slakkengang over de baan toerden. De stuurdemper had het namelijk begeven en team Hermans kon niks anders doen dan rustig met de bijna onbestuurbare zijspan de laatste twee ronden uit rijden. Enorm balen voor team Hermans die na de uitvalbeurt in de Franse GP te Plomion opnieuw met pech kregen te maken liggend op een leidende positie. Uiteindelijk kon men nog negende worden en een aantal WK-punten sprokkelen maar dit was een schrale troost vergeleken met de overwinning die in het vizier lag.
Het was de verjaardag van bakkenist Kaspars Stupelis en deze pakte uiteraard het onbedoelde kado van Hermans/Musset met beide handen beet en kwam samen met Etienne Bax als winnaar over de finish tijdens de eerste heat. Op twee kwamen dan Vanluchene/Van den Boogaart binnen die een solide race reden gestart vanaf de zevende positie. Op grote afstand kwam dan Stuart Brown als derde binnen. Gezien het feit dat zoon Jake Brown een beter start had kwamen vader en zoon elkaar tegen in de wedstrijd en hadden een vrij pittig duel dat dus in het voordeel werd beslist van papa Stuart Brown. Zoon Jake Brown kon evengoed tevreden terug kijken op de wedstrijd want louter het team van zijn vader en Vanluchene waren op de finish in staat geweest om sneller te zijn en Jake Brown werd zeer knap vijfde in de eerste heat. Tussen de beide teams van Brown zagen we dan Dierckens/Bax terug op een vierde plek na een solide wedstrijd. Achter Jake Brown zagen we het Nederlandse team van Van Werven/Beunk sterk rijdend als zesde binnen druppelen met hierachter Varik/Daiders op zeven en Kinge/Gray op acht die in de laatse meters nog de gemankeerde machine Hermans voorbij konden.
Hermans/Musset kwamen dan dus als negende over de streep en de top tien werd knap afgesloten door Kops/Lambrechts die in de eindfase leken uit te vallen, echter was het merendeel van het veld al gelapt zat team Kops aan de goede kant van de streep en konden simpelweg niet verder vallen.
Er waren ook punten voor team Santermans (14), Keuben/De Laat(15), Van de Lagemaat(16) , Kelly Debruyne/Jens Mans op plek negentien. Vlak hiervoor kwamen Weijers/Van der Putten hevig rokend binnen op plek achttien. Het team zou door dit euvel niet meer starten in de tweede heat maar had met plek achtien in de eerste manche wel mooi direct WK-punten te pakken tijdens hun debuut.
Ook Justin Keuben/Dion Rietman zouden niet meer starten in de tweede heat omdat al vrij snel bakkenist Rietman, nota bene voor zijn thuispubliek, moest afkloppen door een blessure.
Ook Sanders/Van Galen liepen averij op toen zij in de beginfase een aanvaring hadden met de Zwitser Heinzer en bakkenist Van Galen hierbij zijn shirt helemaal kapot reed. Zo kwam hij de eerste ronde als een ware Tarzan in de bak het bos uit gereden. Echter had niet alleen het shirt het begeven maar ook de stuurdemper deed niet meer helemaal zijn ding. Sanders ging nog wel naar buiten na een twee-tal ronden stil te hebben gestaan in de pits maar besloot alweer snel dat verder rijden geen optie was. Ook Veldman/Janssens kwamen niet aan de finish door een harde crash op het weiland waarbij bakkenist Janssens tegen een springbult aan werd gekatapulteerd en even groggy was. Er werd door het team en met name de bakkenist nog getwijfeld om niet te starten in de tweede manche. Het woord opgeven staat echter niet in het boekje van Glenn Janssens en dat is maar goed ook want Veldman/Janssens zouden één van de smaakmakers worden in de tweede heat.

Heat 2
Bij de start van de tweede heat ging Dierckens bij het ingaan van de eerste bocht op de kant maar gelukkig kon het veld verder. Echter na de eerste bocht liep het finaal mis! Giraud/Haller gingen over de kop en een mêlee van zijspannen raakte het gecrashte Franse zijspan waarbij het zijspan van de Britt Kinge er ook overheen crashte. Direct al zat deze wild met zijn armen te zwaaien dat er iets goed mis was. Onder de berg zijspannen lag rijder Giraud die louter nog wat beweging in zijn arm vertoonden. Snel waren de mensen van de EHBO te plaatste maar hun werk werd dan lastig doordat men in eerste instantie besloot de wedstrijd nier te stoppen met de rode vlag. Na de eerste doorkomst van een vol veld WK zijspanteams bleek dit gekkenwerk en kwam alsnog de rode vlag uit te hangen. Giraud werd uiteindelijk ter plaatse nog een kwartier behandeld en later afgevoerd naar het ziekenhuis. Op het moment van dit schrijven is het nog onduidelijk hoe de situatie omtrent Giraud precies is.

Om half vijf volgde er een herstart waarbij Hermans/Musset dan de leiding pakte. Bax/Stupelis waren als derde weg, schoven snel naar twee en pakte in derde ronde de leidende positie af van Hermans/Musset. In het vervolg van de wedstrijd reed men een moordend tempo en zeer verdiend werd de zege in de tweede heat zo een feit aan het einde van de rit. Met de zege van heat één betekende dit natuurlijk dat team Bax/Stupelis de Grand Prix wonnen en ook nog eens uitliepen op tweede man in de stand Vanluchene. Deze hield echter de schade beperkt door in de tweede manche gelijk als de eerste tweede te worden. Vanluchene/Van den Boogaart liepen steeds iets meer in op Hermans/Musset die in eerste instantie tweede lagen. Toen Hermans in het bos kortstondig stil kwam te staan pakte Vanluchene simpel de tweede plek over en gaf deze niet meer uit handen. Hermans/Musset werden dan toch nog derde maar hadden een baal weekend want men was echt niet naar Markelo gekomen voor een negende en een derde plek in de heats.
Stuart Brown/Josh Chamberlain waren goed bij de pinken met de start en moesten vanaf hun tweede plek na de start eigenlijk alleen in de team van Bax en Vanluchene laten  gaan. Zo werd men verdiend vierde en dit leverde samen met plek drie uit de eerste heat een verdiende derde plek op in het dagtotaal van de Grand Prix van Nederland te Markelo.
De spanning en sensatie zag achter Brown en kwam van het duo Veldman/Janssens die uiteindelijk vijfde zouden worden. Veldman moest na weer eens een dramatische kwalificatie vanaf de tweede startrij komen en zodoende moest men  de strijd vanaf het middenveld aanvangen en stond er een inhaalrace op het programma. Dit deed men in de tweede heat met verve en dat was maar goed ook voor het publiek want er zat niet echt wedstrijdspanning in de tweede manche.
Dierckens/Bax werden zesde met op zeven Brown/Millard en op acht dan nu Sanders/Van Galen.
Iljen Kops en Pim Lambrechts zorgde in de laatste ronde nog voor sensatie door Varik/Daiders, toch niet de minste, nog terug te verwijzen naar de tiende plek en zo zelf de negende plek op te eisen op de finishlijn. Een knappe prestatie van het jonge team uit Schaijk. Er waren deze manche ook weer punten voor Santermans die twaalfde werd en Van de Lagemaat/Van Hal op plek zestien. Wisselink/Sloot pakte op plek 18 hun allereerste WK-punten van dit seizoen en bakkenist Bijenhof in diens van de Engelsman Foden pikte het laatste WK-punt mee naar Hengelo.
Team Van werven moest al snel in de wedstrijd naar de kant. Rijder Gert van Werven had een zeer pijnijke enkel en na onderzoek in het ziekenhuis bleek de enkel te zijn gebroken. Zeer zonde na de mooie prestatie in de eerste manche en überhaupt een goed seizoen tot aan dus de tweede heat in Markelo. Ook Keuben/De Laat vielen snel uit toen rijder Keuben geen lucht meer kreeg na een klap met de buik op de machine. Echter had dit gelukkig geen blijvende schade tot gevolg, maar dit betekende wel einde wedstrijd.

Door beide overwinningen van team Bax is men in de WK stand uitgelopen op belager Vanluchene en bedraagt het gat tussen beiden nu 31 WK-punten.

De volgende GP is al reeds aanstaand weekend op de spectaculaire omloop in het Duitse Strassbessenbach.

Dagresultaat GP zijspannen Markelo

Tussenstand WK zijspannen 2019 na negen verreden GP’s

Tekst Emil Bilars
Foto Orangehat.nl