X

Interview met Frédéric, de pa van Tom Vialle

Achteraf lijkt het allemaal zo logisch. De vrij onbekende Tom Vialle die van privé-rijder in de EMX250 vorig jaar uitgroeide tot dé revelatie van het WK MX2 als KTM fabrieksrijder. Ondertussen weten we immers dat de zoon van ex-jaren ’90 GP topper Frédéric Vialle absoluut uit het juiste hout gesneden is. In zijn eerste WK seizoen werd Tom meteen vierde, pa Frédéric pakte in 1996 brons in het 125cc wereldkampioenschap.

Hoewel Tom, 19, qua palmares nog wat goed te maken heeft op zijn vader is hij toch al heel goed begonnen. Meer zelfs na twee GP’s is “Vialou Jr.“ leider in de MX2 tussenstand. Samen met Jago Geerts en Thomas Kjer Olsen is hij bovendien één van de favorieten voor de titel. Van een blitzcarrière gesproken!

Redacteur Andy sprak met Fred o.a. over de progressie van zijn zoon Tom.

Toen het fabrieks KTM eind 2018 aankondigde dat ze Tom had getekend was dat een enorme verrassing. Normaal gesproken, is de kans eerder klein dat een rijder die achtste eindigde in de EMX250 fabriekspiloot wordt voor KTM. Was jij verbaasd toen Tom een aanbod kreeg om voor het het beste MX2-team in de paddock te tekenen?
Frédéric Vialle: ”Natuurlijk waren ook wij erg verrast. De reden waarom Tom dat fabriekscontract kreeg had met veel verschillende redenen te maken maar het was wel een ongelooflijke kans. Tom deed ook al wat tests met Joël Smets voordat hij het contract met het fabrieksteam kreeg.”

Je hebt zelf natuurlijk een grote rol gespeeld om Tom te krijgen waar hij nu is, maar door Joël Smets betrokkenheid bij KTM heb je een stapje terug moeten doen – was dat moeilijk voor jou?
Vialle: “Ik heb net gepusht dat Tom met iemand anders zou werken en Joël was ideaal. Ik ben blij dat ik een beetje afstand kan nemen van Tom en dat had hij ook nodig voor zijn progressie. Natuurlijk blijf ik Tom helpen tijdens de week en tijdens het GP weekend voor de praktische organisatie, dat werkt goed en ik voel me goed met de manier waarop het nu loopt.”

Tom reed al heel sterk vorig jaar en hij hoefde niet lang te wachten op zijn eerste podium – de tweede GP in Matterley Basin op! Dat was vast een speciale dag, voor een vader allicht een emotionele ervaring
Vialle: “Wat me het meest verbaasde aan Tom was dat hij alleen in het team was toen Jeffrey (Herlings) geblesseerd raakte. Alles was nieuw voor hem, maar hij toonde een ongelooflijke  maturiteit alsof hij altijd al deel uitmaakte van dit team. Hij slaagde erin om de klus te klaren!”

In Zweden won Tom zijn allereerste MX2 GP. Zondermeer een geweldige dag voor de hele familie! Wat zijn jouw herinneringen aan die race? Is het emotioneler als je zoon wint dan jezelf?
Vialle: “Een ongelooflijke race, want het circuit was zeker niet ideaal voor Tom, maar hij paste zijn stijl goed aan.  De emoties waren eerlijk gezegd veel intenser dan mijn overwinningen in de GP’s. Het was een geweldig gevoel voor de hele familie. Zeker gezien zijn achtergrond waar hij vandaan kwam, dat mag je niet vergeten.”


Vorig jaar werd Tom als rookie vierde in het WK MX2. Wat had jij zelf van hem verwacht, heeft Tom in 2019 ook jou verrast?
Vialle: “Het doel van KTM voor Tom was om in de top 10 van het WK te eindigen. Voor mij was het doel top-zeven, maar aan het eind van het jaar verraste hij me echt. Het was ongelooflijk voor hem om zo dicht bij Prado te zitten.”

Er waren veel mensen die niet begrepen wat KTM bezielde toen ze de komst van Tom Vialle aankondigden. Het moet geweldig voelen dat Tom heeft bewezen dat die mensen het verkeerd hadden. Wat zou je nu tegen de twijfelaars zeggen?
Vialle: “Tom was in strijd met verschillende rijders voor het zitje bij KTM. Hij testte de motor en hij was de snelste tijdens de test. Ondertussen kan je zien dat Joël Smets het gelijk aan zijn kant heeft om hem te kiezen. Het was niet zo eenvoudig, maar ik begrijp de reactie wel. Het is ook belangrijk om niet te vergeten dat Tom in 2018 met een standaard Husqvarna reed. Hij won een reeks en stond één keer op het podium in de EMX250 (red. Vialle werkte de laatste 3 wedstrijden wel af voor LRT-KTM). Ik was ervan overtuigd dat hij met de Factory Red Bull KTM-motor en zo’n sterk team achter hem goede resultaten zou behalen. Hij heeft veel mensen ongelijk gegeven en hij maakte elke dag indruk op mij met zijn werklust en drive.”


De hele familie woont nu in België woont wat een grote opoffering betekende om Frankrijk te verlaten. Hoe is dat geweest en was dat moeilijk?Vialle: “Ja, er zijn veel offers gebracht en weinig ouders zouden hebben gedaan wat wij nu doen.”

Vorig jaar werd Tom geselecteerd om voor Frankrijk te rijden op de MX of Nations, maar we weten allemaal wat er gebeurd is. Wat vind je ervan? Heb je er zicht op of dit probleem in 2020 opgelost raakt -als de MXoN doorgaan ten minste, of anders in de toekomst?
Vialle:
“Ik denk dat er een groot probleem was met de communicatie. Ik denk dat het voor dit jaar voor 90% zeker is dat het Dylan Ferrand zal zijn die geselecteerd wordt.”

Wat is het doel voor Tom dit jaar – de titel winnen? Wie zie je als de grootste bedreiging voor Tom?
Vialle: “Natuurlijk gaat hij voor de MX2 wereldtitel, maar het kampioenschap winnen is niet eenvoudig, want er zijn veel goede rijders met jarenlange ervaring. We blijven gewoon gefocust op wat we doen.”


Tekst:  Andy McKinstry
Foto’s: Ray Archer, Samo Vidic/Red bull Contentpool, MXGP, S. Taglioni