X

FOTO: de rebuild van de KTM 500MX van Johan Boonen

In 1991 kreeg Johan Boonen een Factory KTM ter beschikking gesteld. Eerder dit jaar bouwde zijn mekanieker Dirk Vansummeren de machine weer op met oog voor het kleinste detail. Hij leerde de stiel als buurjongen van Johan Boonen en werd later een bekend tuner van KTM machines.

Hij verdient er zelfs zijn brood mee in zijn eigen bedrijf DVS Racingworks. Toen de KTM 500 MX klaar was trokken onze collega’s van MXVintage naar Lommel om in de productiehal van DT1 luchtfilters het hele verhaal rond dit project uit de doeken te doen. Johan Boonen himself schonk de koffie uit en zo kwamen de tongen los.

De KTM 500 MX van destijds was er niet meer dus moest Dirk van een blanco blad beginnen om alle onderdelen te verzamelen. De zoektocht naar onderdelen was hels en bracht hem naar uithoeken van de wereld waar je nog geen vijs van een KTM zou vermoeden. Israël bleek één van die landen te zijn waar motorcross niet bij de traditionele sporten hoort. Belangrijk was om de motor zo te bouwen zoals hij toen was en dat ging dan over hele kleine dingetjes die authentiek moesten blijven.

Dat de motor er nu na 29 jaar zo bij staat is een klein wonder en helemaal de verdienste van Dirk Vansummeren. De onderstaande foto’s zijn van de hand van Gino Maes. MXVintage had in de marge van de fotoshoot een gesprek met Dirk en Johan. Dat gesprek kan je lezen via deze link.