X

Tyler Medaglia gaat Stefan Everts achterna!

In 2003 name ene Stefan Everts deel aan de ISDE in Brazilië. Everts werd  in de -weliswaar zeer cross-geïnspireerde- Six Days van Fortaleza knap individueel winnaar. Met het Belgische team pakte Stefan datzelfde jaar de zege in de Motorcross der Naties in Zolder.  Zo’n vaart zal het niet lopen met de Canadees Tyler Medaglia.

Voor alleskunner Everts waren de International Six Days of Enduro destijds haast een spontane ingeving. Veel voorbereiding had “The Legend” namelijk niet en hij trok met een nagenoeg standaard Yamaha WR450 naar het zanderige Brazilië. Om gewicht te sparen werd de elektrische starter van zijn WR gehaald. Hoewel de wedstrijdomstandigheden in zijn kaart speelden was het wel een zoveelste krachttoer van Everts die zijn veelzijdigheid en rijkwaliteiten onderstreepte. En een huzarenstuk dat weinigen hem nadeden!

Vooral de lange dagen op de motor vergden destijds enige gewenning voor Stefan. Sportief blies hij de gevestigde endurowaarden echter weg. En we zouden het bijna vergeten in datzelfde 2003 seizoen slaagde de straffe Belg er ook in om drie GP’s (125cc – MXGP – 650cc) op één dag te winnen in het Franse Ernée!

Toch is Medaglia zeker niet de eerste de beste. De ervaren Canadees werd Arenacross Lites kampioen, heeft verschillende nationale titels op zijn naam en kwam al vaak voor Team Canada uit in de MX of Nations. Dit jaar gaat hij dus voor de unieke MX/Enduro dubbel: de International Six Days of Enduro die maandag beginnen in de Italiaanse regio van Lombardije, eind volgende maand neemt hij dan samen met Dylan Wright en Jacob Piccolo deel in de de MXON, ook al in Mantova.

In de recente geschiedenis was de Fransman Christophe Charlier de enige die erin slaagde om in hetzelfde jaar “de Naties” en “Six Days” op zijn naam te schrijven. Dat was in 2017. Wie zou Jeffrey Herlings of Tim Gajser graag eens in de ISDE zien rijden?


Foto’s: IG Tyler Medaglia