X

Voorbeschouwing GP Sidecars Markelo; Wie stoot team Bax van de troon ?

Aanstaand weekend staat de eerste Sidecarcross WK ronde van 2022 op het programma. In het Nederlandse Markelo zullen de mondiale zijspan toppers een gooi doen naar de winst. De grote vraag is, kan iemand team Bax van de troon stoten? 

Zijspanteam Bax is de huidige Wereldkampioen en zal er alles aan doen om die titel wederom richting Bergeijk te halen. Etienne Bax lijkt stevig op de troon te zitten en is met zijn nieuwe bakkenist Ondrej Cermak in sommige ONK wedstrijden onverslaanbaar gebleken. Als het team rijdt zoals de laatste ONK wedstrijd in Oldebroek is er werkelijk niemand die Bax/Cermak kan verslaan. De sleutel tot dit succes? Team Bax, voortgedreven door een WSP-Husqvarna, pakt ineens veelvuldig de kopstart! Men kan zo vanaf de leiding direct het tempo bepalen en wegrijden van de concurrentie. Het is dus zaak voor de andere teams om direct bij de pinken te zijn als het starthek valt want Bax die op kop weggaat is bijna niet te stoppen! Nogmaals bijna! Want de enige die dat dit seizoen is gelukt, is Julian Veldman. Veldman zag Cermak dus naar Bax vertrekken maar is in zijn nopjes met de hernieuwde samenwerking met Glenn Janssens. Als Veldman/Janssens het op de heupen hebben, ga er dan maar aan staan! Tijdens de ONK te Lochem sprong de kikker letterlijk de gaten over, wist men toch de supersnelle Bax te achterhalen en zelfs te overmeesteren om dominant te winnen. Het kán dus wel, en dat geeft Veldman/Janssens op basis van de laaste ONK wedstrijden de meeste kans om de poten onder de stoel van Bax weg te zagen.

Koen Hermans heeft ook al een ONK heat gewonnen en met Nicolas Musset die terug in zijn zijspan staat vlogen ze de baan over tijdens de eerste ONK. Helaas vloog men alleen nét even te veel toen Hermans een schans te hard nam en van te hoog naar beneden kwam ‘vallen’. Hierbij brak Hermans zijn duim. De dokter zou normaliter aan Hermans hebben gezegd dat hij nog rust moest houden, maar Hermans is een topsporter. En een zijspancrosser zelfs en dat zijn geen normale mensen en dus kan hij zijn rentree maken in Markelo. Hoe is nog even afwachten maar in Oldebroek liet hij weten 100 focus te hebben voor de eerste GP ondanks het missen van wedstrijd-ritme. Dit euvel geldt ook voor de vice-Wereldkampioenen, de Belgische Marvin Vanluchene met Robbie Bax in de bak. Vanluchene kampte lang met herstel na een knieoperatie in februari en reed pas afgelopen weekend zijn eerste wedstrijden. Het was duidelijk te zien dat het team nog ritme miste dit seizoen, anderzijds wist het aanwezige publiek wel zeker dat men nog lang niet op volle toeren erop klapte. Vanluchene/Bax is voor nu daarom lastig in te schatten maar het zou ons niks verbazen als team Vanluchene straks gewoon een podium plek wegkaapt, allicht zelfs de hoogste!

Team Van Werven/Van den Boogaart is ook lekker op weg in dit seizoen. Men won zelfs de thuiswedstrijd tijdens de ONK Sidecar Masters in Halle. Als team Van Werven zo strak rijdt is het in potentie gewoon WK-podium kandidaat, zeker in het zand van Markelo! Team Keuben had een geweldige ONK campagne totdat afgelopen zaterdag het noodlot toesloeg en men hard uit de race crashte. Hierbij liep bakkenist Rietman een blessure op en daardoor staat nu Rudolphe Lebraton in de bak naast Justin Keuben.

Lebraton hoort eigenlijk bij Willemsen in het zijspan te staan maar de kannibaal uit Lochem kampt nog steeds met een scheen- en kuitbeenbreuk. Hierdoor was Lebraton dus vrij en kon naast Keuben stappen. Hoe deze samenwerking zich gaat ontvouwen zullen we zien in Markelo. Overigens is Daniël Willemsen zeker wel aanwezig. Bij zijn herkenbare gele WSP vrachtwagen verkoopt men namelijk het hagelnieuwe boek ‘De kannibaal’. Dit mooie boek over de imposante carrière van Willemsen is voor 20 euro te koop en Willemsen zelf voorziet elk boek graag van een krabbel!

Het Belgische team Sanders/Rostingt liet in het zand ook een al een goede indruk achter. Men reed op de zandbanen telkens een degelijke race om in de top vijf te eindigen in het sterke internationale ONK-veld. Sanders/Rostingt kunnen ook zomaar voor een verassing zorgen in Markelo.

De Britse teams Brown/Horton, Wilkinson/Millard en Foden/Cooper hadden een geweldige voorbereiding op de eerste GP in het zand en waren er (bijna) elke wedstrijd bij. Dit gaat vast en zeker zijn vruchten afwerpen in Markelo waar linkse bakken zeker ook goed tot hun recht komen. Naast andere Britse teams moet ook Kops/Lenherr hiervan gaan profiteren. Ijen Kops heeft met zijn nieuwe Zwitserse bakkenist Lenherr wisselend resultaat gekend en zal in Markelo extra gemotiveerd zijn om te vlammen. Ook de linker zijspan van de Zwitser Heinzer kan een aardige rol spelen, op een goede dag kunnen Heinzer/Betschart zo de top vijf in rijden!

Uit het Oostblok zien we weer 2 teams om in de gaten te houden. Allereerst Varik/Kunnas. De Est-Finse tandem werd vorig jaar vijfde in het WK Zijspancross en in 2019 werd men al zesde. Hiermee bewijst het team sterk en constant te zijn en dus een gevaarlijke klant voor de podium plekken. Ook landgenoot Gert Gordejev met de nestor Kaspars Stupelis in de bak heeft zijn zinnen gezet op een hoge klassering. Beide teams hebben al bewezen scherp te zijn door sterk voor de dag te komen in de Duitse kampioenschapsrondes dit jaar.

Uit Duitsland komt de linkse bak van Reimann en de rechtercombintie van Adrian Peter die dit seizoen rijdt met de Belg Nikki Debruyne in zijn zijspan. De Duitser Prumer staat nog wel op de lijst maar waarschijnlijk komt Markelo te vroeg voor hem nadat hij een schouderblessure opliep in het Duits kampioenschap. Prumer rijdt dit seizoen met de Belg Jarno Steegmans als bakkenist en helaas zien we ook hem niet in actie.

Uit Frankrijk kan er nog wel eens een verassing volgen in de vorm van de broertjes Prunier. Dit nog jonge Franse team met #94 rijdt in eigen land mee voor de podium plekken en wil dit seizoen in het WK zichzelf goed laten zien naast de eveneens uit Frankrijk afkomstige broertjes Chanteloup.

Uit Oostenrijk komen Weiss/Schneider naar Markelo afgezakt. Dit team werd de laatste jaren geplaagd door blessures maar pakte ooit al eens de eerste plek in de Nederlandse GP na de kwallificaties. Als men in de goede flow zit kan er allerlei moois gebeuren voor het team uit de Alpen.

Op de lijst met 35 ingeschreven teams vinden we ook Nederlandse debutanten in de vorm van Wilfred Vos/Wessel Sussebeek en Sam Veldman/Sten van den Heuij. Beide nog jonge teams hebben als eerste doel om te kwalificeren voor de GP en kunnen de aanmoedigingen van het thuispubliek al reeds op de zaterdag dus goed gebruiken!

Kaarten voor die kwalificatie op zaterdag zijn al verkrijgbaar voor slechts 18,50 in de voorverkoop. Kaarten voor de zondag zijn 28,50 in de voorverkoop en 30 euro aan de kassa op dag zelf. Voor 33,50 in de voorverkoop of 35 euro aan de kassa heeft met een passepartout. Voor jeugd vanaf 12 geldt een sterk gereduceerd tarief en alles onder die leeftijd komt gratis binnen. Ook is er een camping met stroom en sanitair voorzien naast de baan waarvoor kaarten in de voorverkoop te verkrijgen zijn voor 41 euro of voor 45 euro ter plekke.

Voor het volledige tijdschema, deelnemerslijsten én de voorverkoop zie MotorcrossMarkelo.nl

tekst Emil Bilars / foto’s Orangehat.nl