X

Postkaart van Kenny Vandueren

Toeval of niet maar de succesreeks van KTM werd ook doorgetrokken in het EK MX2. DAM-KTM rijder Kenny Vandueren (20) won namelijk de eerste EK wedstrijd in het Portugese Cortelha. Een deugddoende overwinning want de Beringnaar moest de voorbije seizoenen telkens terugkomen na blessures. Vandueren doet zijn verhaal voor de micro van Motocrossmag.

Je werd vooraf hoog ingeschat voor het EK, trok jij als favoriet naar de eerste wedstrijd?
Kenny Vandueren:
“Nee, ik had natuurlijk wel gehoopt op een sterk resultaat maar meteen winnen in Portugal had ik niet verwacht. Ik trok naar ginder om goed te presteren, met een top-vijf plaats in gedachten. Het idee was gewoon om mijn best te doen en te kijken waar het schip strandt.”

Kenny Van Dueren is dit jaar aan de slag als privé-rijder.

Waren de verwachtingen misschien getemperd omdat je door jouw knieperikelen in Mantova niet de beste voorbereiding had?
Kenny Vandueren:
“Nee, eigenlijk niet want ik heb een super winter achter de rug. Ik heb gewoon in het algemeen geen al te hoge verwachtingen omdat ik voor het eerst deze winter goed ben kunnen blijven trainen en eindelijk blessurevrij was. Die kleine kwetsuur in Mantova was eigenlijk maar een prulleke. Mijn kniebracen die iets te los waren, zaten er ook voor iets tussen.  Dat probleem met de bracen is ondertussen opgevangen. Voor de knie moet ik versterkende oefeningen blijven doen om ‘m te stabiliseren. Eind van het het seizoen moet ik sowieso onder het mes… Maar  die kniekwetsuur kan ik goed onder controle houden, dat staat een goed seizoen niet in de weg.”

Je trainde de voorbije maanden samen met Marnicq Bervoets, hoe was dat?
Kenny Vandueren:
“Prima, Marnicq heeft me heel goed geholpen.  Ik heb ook regelmatig samengetraind met Tanel Leok en Davide Guarneri.  We zijn heel rustig beginnen opbouwen, maar ik heb toch hard gewerkt de voorbije maanden. Dat begint nu vruchten af te werpen.”

Hoe verliep jouw weekend in Cortelha?
Kenny Vandueren:
“Van bij de vrije training had ik een goed gevoel want in de eerste vrije training was ik al vijfde. Daarna werd ik derde in de pre-qualifying  waardoor ik ook het nodige vertrouwen had voor de kwalificatierace. Van de tweede plaats kon ik naar de leiding rijden en een voorsprong opbouwen. Tegen het eind kreeg ik wat problemen met de motor waardoor ik 2 seconden per ronde verloor en Luke Hawkins moest laten passeren, maar ik werd nog tweede.  Zaterdagavond heeft mijn pa dan nog lang gewerkt om de motor terug te herstellen.”

Van Dueren stond eerder al op het podium in het EK, maar Cortelha is zijn eerste eindzege.

Was jouw eerste EK-zege dan makkelijk?
Kenny Vandueren:
“Dat zou ik niet zeggen. Zondags was ik in de eerste manche weg als zevende; eens ik in mijn ritme kwam ging het beter en beter. Ik kon goed opschuiven en ging van vier  naar drie en tegen half wedstrijd zat ik op kop. Die eerste reeks won ik voor Samuel Zeni en Lars Oldekamp. In de tweede reeks was ik weer niet super weg en moest aan een remonte beginnen. Stelselmatig ben ik naar voor gekomen tot ik na een ronde of tien aan de leiding kwam. Daar heeft mijn fysiek zeker de doorslag gegeven omdat ik rustig kon versnellen terwijl de anderen moe werden.  De Sloveen Irt begon dan nog te drukken, maar aangezien hij in de eerste race zesde was liet hem passeren. Ik heb aangepikt bij hem en liet hem het tempo maken. Na afloop was ik natuurlijk heel tevreden.”

Je ziet het EK uiteraard als opstapje naar de GP’s. Hoe moet het nu verder?
Kenny Vandueren:
“Eerst en vooral wil ik bevestigen volgend weekend in Castelnau de Levis (Frankrijk). Ik wil bewijzen dat dit niet zomaar een toevalstreffer was…. Natuurlijk zou ik niet nee zeggen als ik een wildcard voor Valkenswaard kan bemachtigen! Vorig jaar wilde ik ook graag het WK MX2 doen, maar het is niet zo vanzelfsprekend om aan de start te staan. Een startbewijs krijgen, is moeilijk en ons inkopen bij een GP team zagen we niet zitten. Bovendien hebben we daar ook de middelen niet voor. Nu varen we onze eigen koers met de steun van DAM Racing. Ik bekijk het eigenlijk wedstrijd voor wedstrijd. Aanvankelijk was het plan om de eerste EK wedstrijden te doen om me zo in de kijker te rijden. Daarnaast had ik graag het volledige BK gereden. Wie weet komt er straks wel een plaatsje vrij bij een GP-team waar ze hun rijder moeten vervangen.”

Ondertussen sta je aan de leiding in het  EK, dan moet je een keuze maken tussen het volledige Europees Kampioenschap en het BK?
Kenny Vandueren:
“Dat is zo. Ik had heel graag het volledige BK MX2 gedaan, maar als ik de kans heb om voor de titel te gaan Europees dan lijkt dat de meest logische keuze. Sterke Europese resultaten spreken internationaal toch meer tot de verbeelding dan vooraan rijden in België.”

Tijdens de Starcross in Mantova waar Van Dueren een lichte knieblessure opliep.

Bedankt voor het gesprek en veel succes!
Kenny Vandueren:
“Graag gedaan. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om enkele mensen en sponsors bedanken. Naast mijn privé-sponsors zijn dat DT1, Wiseco, DAM-Racing, Acerbis, TMV, Moto-Master, Arai, BO-Motoroil en Oakley. Verder een dikke merci aan mijn ouders, vrienden, vriendin, Marnicq en iedereen die me steunt.”

Credit foto’s: CDS  & Rolf Verhagen (inzet postkaart)