X

Giraud/Mucenieks oppermachtig in Franse GP; Vanluchene/Van den Boogaart nieuwe WK-leiders

Valentin Giraud en Elvijs Mucenieks waren oppermachtig tijdens de tweede zijspancross GP van 2018 verreden in het Franse Castelnau de Levis. Voor het thuispubliek pakte de Frans/Letse combinatie tweemaal met overmacht de eerste plek in de heats. Vanluchene/Van den Boogaart werden twee keer tweede en daarmee ook tweede in de daguitslag en de nieuwe leiders in de tussenstand om het WK zijspancross 2018. Bax, die twee weken geleden in Oss nog zijn sleutelbeen brak, scoorde naar omstandigheden goed met een vijfde en derde plek in de heats en werd daarmee derde in de daguitslag.

De kwalificaties op de zaterdag brachten heel wat rumoer te weeg rondom team Willemsen/Bax. Willemsen had sowieso nog veel last van zijn akelige crash een week eerder in Valkenswaard en werd ook niet echt geholpen door de wedstrijdleiding. Wederom kreeg men namelijk net als in Oss een penalty van 10 plekken terug direct na de kwalificatieheats daar de wedstrijdleider had gezien dat men gele vlaggen niet zou hebben gerespecteerd. Verbolgen over deze in Willemsen/Bax hun ogen zeer onterechte straf zat er toch niks anders op dan in de last-change de eerste plek te pakken. Maar wederom moest men dus als in Oss vanaf de tweede rij starten. Ook Closhe/Van Hal en Sanders/Haller waren aangewezen op de last-change en wisten zich via deze laatste strohalm toch te kwalificeren. Zo waren alle teams uit de Benelux gekwalificeerd na de zaterdag.
Dat zou dus een mooie zondag beloven voor al die Belgische en Nederlandse teams maar nog voordat het hek überhaupt voor de eerste keer zou neer ploffen moest team Veldman zich helaas afmelden. De dag ervoor had bakkenist Siebe van der Putten een enkelblessure opgelopen en men kon hierdoor helaas niet de vierde plek in de WK-stand verdedigen. Een flinke domper voor het team dan nu in allerijl een vervanger zal moeten zoeken voor Van der Putten die een aantal weken uit de roulatie zal zijn.

Onder een licht grijs wolkendek die wat kleine buitjes hadden meegebracht begon dan om 13.15 de eerste WK heat. Vanluchene stoof als eerste weg met vlak hierachter Giraud en verrassend als derde Van Werven/Mans.
Giraud/Mucenieks voerde al direct de druk flink op bij leiders Vanluchene/Van den Boogaart en deze moesten in de derde ronde dan capituleren voor de Frans/Letse combinatie.
Onderluid gejuich van het thuispubliek legde Giraud vervolgens een tempo aan de dag die de concurrentie zal vrezen voor de rest van het seizoen. Met een halve minuut voorsprong werd de eerste plek gepakt op de finish.
Vanluchene had een aardig gat achter zich en reed eigenlijk solo de tweede plek binnen na 30 minuten en 2 rondes zijspancrossen.
Van Werven kon tot halverwege knap zijn derde plek vasthouden maar werd voorbij gestoken door de Est Varik die met de Letse topbakkenist Daiders nu eindelijk eens goed zijn potentie laat zien. Men reed onbedreigd de derde plek binnen na dus Van Werven voor te zijn  gegaan en ervoor een stevig gevecht te hebben geleverd met in eerste instantie team Brown en team Dierckens met vlak hierachter een groep met Kunnas, Cermak, Willemsen, Hermans, Bax, Sanders en Wilkinson.
Brown viel dan na een vijftal ronde uit met mechanische problemen en ook Dierckens/Rostingt was dit lot een aantal minuten hierna ook beschoren. Dit maakte de weg vrij voor Bax/Stupelis die nu vierde lagen om Van Werven te passeren voor de derde plek. Bax had echter nog veel last van zijn arm, voornamelijk omdat deze twee weken niet goed getraind was door zijn blessure, en kon de aanstormende Hermans/Musset, die vanwege de symphatieke Franse bakkenist ook de nodige support ontvingen van het thuispubliek, niet tegen houden. Zo werden Hermans/Musset dus vierde in deze heat en Bax/Stupelis namen dus genoegen met plek vijf gevolgd door de eveneens door fysiek ongemak geteisterde Willemsen die dus vanaf de tweede startrij de pijn verbijtend samen met zijn bakkenist Robbie Bax een verdiende zesde plek scoorde. Op zeven kwam dan Sanders binnen die zich had weten te ontdoen van de Tjechen Cermak op acht en de Britten Wilkinson/Chamberlain op negen. Van Werven/Mans werden dan uiteindelijk tiende en scoorde een mooi aantal punten in deze WK heat. De Vlaamse nestor Santermans werd knap twaalfde. Op één combinatie na scoorde de teams uit de Benelux verder helaas geen punten. Die ene combinatie die dat nog wel deed waren Keuben/Rietman die 16e werden en dus een aantal punten scoorden na eerder hachelijke avonturen te hebben beleefd. Allereerst viel namelijk onderweg naar Castelnau de motorhome stil en kon men door hulp van een busje van team Vanluchene, bestuurd door een monteur van team Hermans nog net twee minuten voor tijd zich aanmelden op de zaterdagochtend. Men vond dan zaterdag tijdelijk onderdak bij team Van Werven totdat de gerepareerde truck dan eindelijk zaterdagavond arriveerde op de paddock.
Op de zondag leek alles dan koek en ei maar onderweg beleefde voornamelijk bakkenist Rietman nog een akelig moment toen hij uit de bak viel! Gelukkig had rijder Justin Keuben dit op tijd door en kon men redelijk snel weer verder op weg naar dus 5 zeer hard bevochten WK punten.

De tweede heat zagen we dan weer een mooi avontuur voor team Keuben/Rietman. Men zat namelijk bij de start ineens als vierde van voren! Het bleek echter een verhaal met een minder einde want door technische malheur werd de finish uiteindelijk niet gehaald.
Giraud/Mucenieks zagen de finish wel degelijk, wat heet! Nu hadden de mannen kopstart vlak voor Vanluchene, Wilkinson, Keuben, Dierckens, Willemsen en Varik met hierachter Cermak en Bax. Hermans was pas als laatste weg doordat de motor afsloeg en moest een inhaalrace van jewelste gaan rijden.
Giraud reed wederom een strak tempo en had aan de finish allang en breed de helm al af toen tweede man Vanluchene binnenliep. Derde werd dan Bax die na een degelijke wedstrijd en een flink aantal punten binnen slepend tevreden was met zijn optreden geplaagd door zijn blessure.
Vierde werd dan Willemsen. Échter kreeg men wederom een penalty aan de broek! Dit keer doordat men net iets teveel geluid zou hebben geproduceerd. Hierdoor vielen de hevig teleurgestelde Willemsen/Bax in de uitslag van heat 2 terug van vier naar de negende plek.
Die vierde plek kreeg dan de sterk rijdende Britt Wilkinson in de schoot geworpen gevolgd door Dierckens op plek vijf die de in de nek hijgende Cermak broers nog net terug kon houden op de zesde stek.
Hermans werd dan uiteindelijk zevende doordat men dus maarliefst 22 andere combinaties had weten in te halen! Een prestatie van formaat van de jonge Hermans samen met zijn Franse copiloot Nicolas Musset. Op acht zagen we dan Varik binnen komen en Willemsen werd dus noodgedwongen negende. De Finse broers Kunnas reden na een redelijke heat de tiende plek binnen.
Van Werven werd dan elfde en op de twaalfde plek zagen we Santermans binnen komen. Closhe/Van Hal wisten dan nu wel punten de scoren met een 16e plek.
Sanders was in de laatste fase in flink gevecht om plek twaalf met Santermans en maakte een harde crash mee waardoor de radiator aan diggelen ging en dit betekende einde verhaal voor Sanders/Haller. Ook de Nederlandse bakkenist Nick Maas, aan de zijde van de Duitser Blank, wist net als in de eerste heat geen punten te scoren in deze tweede manche waarin Maas onderweg zelfs een keer tot eigen woede uit de bak was gevallen.
Ook de overige teams uit de Benelux scoorde geen punten.

De volgende zijspancross Grand Prix is alweer aanstaand weekend waar in Spanje de derde GP zal worden verreden. De WK stand is nog zinderend spannend met dus nu het Belgische team van Vanluchene als lijstaanvoerder. De combinatie in vorm lijkt echter Giraud/Mucenieks maar die kan wel eens wat meer tegenstand gaan krijgen onder de Spaanse zon van de over een week beter herstelde team Bax alswel team Willemsen.

 

Daguitslag GP Castelnau de Levis, Frankrijk:

  1. 02. Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 50
  2. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 44
  3. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 36
  4. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 33
  5. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 32
  6. 08. Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 30
  7. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 28
  8. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 27
  9. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 21
  10. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 19
  11. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 18
  12. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 17
  13. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 16
  14. 24. Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 16
  15. 20. Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
  16. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 12
  17. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 11
  18. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 5
  19. 16. Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 4
  20. 56. Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
  21. 89. Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
  22. 49. Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 3
  23. 23. Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 0
  24. 36. Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 0
  25. 58. Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 0
  26. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 0
  27. 113. Patrick Girardin-Johnny Badaire FR-FR WSP/Husqvarna 0
  28. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 0
  29. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 0
  30. 124. Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP/KTM 0

 

Tussenstand WK zijspancross 2018 na twee GP’s:

  1. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 84
  2. 2 Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 75
  3. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 75
  4. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 71
  5. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 57
  6. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 53
  7. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 45
  8. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 42
  9. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 36
  10. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 36
  11. 10 Julian Veldman-Siebe van der Putten NL-NL WHT-Husqvarna 34
  12. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 31
  13. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 30
  14. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 28
  15. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
  16. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 24
  17. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 22
  18. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 16
  19. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 14
  20. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 13
  21. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
  22. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 12
  23. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 12
  24. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
  25. 17 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 8
  26. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 6
  27. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
  28. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
  29. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
  30. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 1

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl