X

Vanluchene/Van den Boogaart winnen in de Oekraïne wederom GP!

Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart hebben de GP zijspancross te Chernivtsi, Oekraïne weten te winnen en behouden zo ook de leiding in de tussenstand om het WK zijspancross. Hermans/Musset werden tweede en de Britten Brown/Millard mochten op het laatste podium treetje plaats nemen. Bax/Stupelis wonnen de eerste heat maar crashte hard tijdens de start van de tweede omloop en scoorden wederom nul punten.

 

Heat 1
In de eerste heat pakte Bax resoluut de kopstart voor Vanluchene, Brown, Hermans en Veldman.
Bax/Stupelis hadden een stevig tempo te pakken en het plan was natuurlijk om weg te rijden van de achtervolgende concurrentie. Echter werd daar een stokje voor gestoken door Hermans/Musset. Hermans lijkt elke wedstrijd wel sneller te kunnen gaan en na vlug met Brown te hebben afgerekend en rondes hierna met Vanluchene reed de jonge Hermans rap naar Bax toe. Zo zag het aanwezige publiek een spannende strijd waarin Bax/Stupelis zich geen fouten konden veroorloven. Doch was Hermans dan weer net niet in staat een echte aanval te plegen. Dit spel ging zo door tot aan de meet met Bax/Stupelis die spectaculair over de finish kwamen als overwinnaar en de tevreden Hermans/Musset op de tweede plek. Een aantal seconden hierachter kwam dan het derde zijspan van Vanluchene/Van den Boogaart binnenlopen. Op vier kwam dan Brown binnen en hierachter Veldman die solide rond reed op plek vijf, geen kans zag om zijn voorgangers goed bij te blijven maar daarentegen ook geen druk van achter kende.
Achter Veldman/Janssens zagen we dan de gehele manche een mooie matpartij tussen verschillende combinaties om de overige plekken binnen de top vijftien. Eerst voerde Dierckens dit pact aan maar na een aantal ronden moest hij capituleren voor Willemsen/Bax die zo op plek zes aanbelandde en weg reden van de achtervolgers. Zo leek men gecontroleerd te kunnen uitrijden, echter kwam in de laatste fase dan ineens Giraud samen met inval bakkenist Johnny Badaire in de nek hijgen. Giraud was na machinepech in de kwalificaties vanaf de tweede rij gestart en kon in de eindfase dan de trein met onder andere Varik, Van Werven, Sanders, Dierckens en Santermans passeren. Echter kwam de finish in zicht en Willemsen reed zijn zesde plek naar huis met dus vlak hierachter Giraud op zeven. Van Werven/Mans wisten in de laatste fase nog slim Varik/Daiders voorbij te steken en kwamen dan op acht binnen met Varik dan op negen en Dierckens/Rostingt als tiende. Santermans werd  twaalfde en Sanders/Haller kwamen dan als vijftiende over de streep na een intense strijd met onder andere de Oostenrijkers Weiss/Schneider, de Tjechen Cermak en Tjechische GP debutanten Petr Kolenchik/Matej Hejhal die goed voor de dag kwamen en in hun allereerste GP zijspancross-heat direct 13e werden.

Heat 2
Bax had in de tweede manche dezelfde plannen als in de eerste heat en men wilde weer de kopstart pakken echter liep dit nu finaal fout! Bij het insturen van de eerste bocht ontstaat er altijd een trechtereffect en juist met de zijspannen kan dit dan al snel mislopen! Bax/Stupelis kwamen in aanraking met een ander team en het spul vloog over de kop dwars de baan over. Santermans kon de combinatie die de buitenbocht in stuiterde niet meer ontwijken en reed erop nadat bakkenist Stupelis ook al was aangetikt door andere combinaties. Een rode vlag volgde en Bax/Stupelis werden naar het ziekenhuis vervoerd. Behalve een bont en blauw lichaam werd er geen blessures geconstateerd bij Stupelis, echter had Bax de arm uit de kom. Deze werd in het ziekenhuis recht gezet en Bax zelf is hoopvol om direct volgende week gewoon te kunnen meedoen tijdens de GP in Kramolin, Tjechie.
Na de rode vlag volgde dan een kwartier later de herstart met dus helaas zonder Bax/Stupelis die  hierdoor natuurlijk ook wederom 0 punten scoorden in deze heat.
Het stokje voor de holeshot werd dan nu overgenomen door broer Robbie Bax die samen met zijn rijder Daniël Willemsen als snelste weg was tijdens de herstart van de tweede manche. Hierachter dan Veldman, Brown, Vanluchene, en Hermans. Brown stak al snel Willemsen/Bax voorbij en even later zagen we dan ook Vanluchene en even hierachter Hermans de druk flink opvoeren bij de tienvoudig Wereldkampioen uit Lochem. Brown liep inmiddels iets weg van zijn belagers en had een aantal seconden voorsprong op Vanluchene/Van den Boogaart die inmiddels als tweede rond reden na Willemsen/Bax te hebben gepasseerd. Vanluchene reed zienderogen ronde na ronde iets naar Brown toe en kon dan na een goede twintig minuten wedstrijd een solide aanval plaatsten. Vanluchene pakte meer snelheid een bocht uit, nam een andere lijn dan Brown en reed volgas naar de volgende bocht waar hij dan aan de binnenkant zat en tochwel Brown/Millard hiermee verraste. Het enthousiaste Oekraïense publiek applaudisseerden luid voor deze strakke actie van Vanluchene die hiermee uiteindelijk de zege wist te pakken met Brown/Millard die even hierachter tweede zouden worden.
Hermans/Musset  werden dan solide derde nadat men ook Willemsen voorbij was gegaan maar de jagende Vanluchene een brug te ver bleek. Op vier zagen we lange tijd Willemsen/Bax voorbij komen, echter op de finish zagen we dan Veldman/Janssens die in de laatste fase toch Willemsen waren gepasseerd die dan vijfde werd met vlak hierachter de gebroeders Cermak op zes. Giraud wist wederom vanaf de tweede startrij zevende te worden en daarachter zagen we weer een mooi gevecht om de overige plekken. Dierckens/Rostingt deden hier eerst ook aan mee, echter begaf de stuurdemper het en de combinatie moest dus noodgedwongen afhaken in deze strijd en werd helaas slechts 21e in deze tweede heat. Beter ging het dan met landgenoot Santermans/Beleckas die achtste werden met even hierachter de wederom uitstekend presterende Van Werven/Mans op negen vlakvoor de Finse broers Kunnas op tien. Sanders/Haller werden dan na een slechte start nog zestiende en veroverde zo toch wat WK punten.

De overwinnaars van de tweede heat, Vanluchene/Van den Boogaart werden ook de totaal winnaars van de GP te Oekraïne met Hermans/Musset als tweede op het schavot en Brown/Millard als derde.

De top drie in de WK-stand blijft hetzelfde, echter is Vanluchene nu weer iets meer uitgelopen op Hermans en heeft deze op zijn beurt dan weer een grotere puntenmarge op Willemsen/Bax op drie.
Veldman/Janssens stijgen dan met stip vanaf plek 13 naar 7 in de tussenstand net voor Bax/Stupelis voor wie met een kleine 100 punten achterstand titelprolongatie verder weg lijkt dan ooit.
Echter zijn er nog veel GP’s te rijden en Bax liet al vanuit het ziekenhuis strijdvaardig weten er alles aan te doen om het seizoen tot een bevredigend einde te brengen, te beginnen volgende week tijdens alweer de vijfde GP zijspancross dit seizoen te Kramolin, Tjechië.

Dag-uitslag GP Zijspancross Oekraïne
01. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 45
02. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 42
03. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 40
04. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 34
05. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 31
06. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 28
07. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 25
09. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 25
08. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 22
10. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 22
12. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 20
11. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 14
13. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 13
14. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 12
16. 17. Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 11
15. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 11
17. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 11
18. 26. Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
19. 101. Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 8
20. 49. Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 7
21. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 4
22. 271. Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
23. 41. Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 2
24. 08. Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 2
25. 69. Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 1

 

WK zijspancross tussenstand na vier verreden GP’s:
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 176
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 160
03. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 136
04. 2 Valentin Giraud-Elvijs Mucenieks FR-LV WHT-Husqvarna 103
05. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 98
06. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 96
07. 10 Julian Veldman-Siebe van der Putten NL-NL WHT-Husqvarna 87
08. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 83
09. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 81
10. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 79
11. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 78
12. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 77
13. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 68
14. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 61
15. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 60
16. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 59
17. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 27
18. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
19. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 25
20. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 25
21. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 24
22. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 24
23. 17 Christophe Cuche-Maxime Cuche CH-CH VMC-KTM 19
24. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 14
25. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
26. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
27. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
28. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 8
29. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
30. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 6
31. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
32. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
33. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
34. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 4
35. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
36. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3

 

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa