X

Vanluchene/Van den Boogaart pakken vijfde GP winst op rij te Estland!

Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart blijven indruk maken in het WK Zijspancross 2018. Voor de vijfde opvolgende keer wisten zij een Grand Prix te winnen, en ditmaal de GP van Estland te Kivioli. Hermans/Musset blijven in het spoor van Vanluchene/Van den Boogaart door evenveel punten mee te nemen uit Kivioli. Beide combinaties werden een keer eerste en tweede in de heats, echter won team Vanluchene de tweede heat en dus uiteindelijk de dagoverwinning te Estland.
Bax/Stupelis werden derde door ook tweemaal als derde in de heats te worden geklasseerd.
In de eerste heat moest Bax eigenlijk zijn meerdere herkennen in zijn broertje Robbie Bax die samen met rijder Daniel Willemsen als derde over de finish kwam. Echter werden Willemsen/Bax na de finish uit de uitslag gehaald door een diskwalificatie waarbij ‘hulp van buitenaf’ als reden werd opgegeven door de FIM wedstrijdleiding waardoor Bax in de eerste heat niet als vierde maar als derde in de uitslag werd opgenomen.

Er hadden zich 32 teams gemeld in Estland waardoor men alleen moest gaan uitvechten welke twee langzaamste teams de reserve plekken zouden gaan invullen. Voor de Nederlandse teams was het kwalificeren geen probleem, helaas wel voor landgenoot en bakkenist Nick Maas die aan de zijde van Duitse rijder Blank uit het zijspan vloog na een harde landing van een van de vele megajumps in Kivioli. Maas brak hierbij zeer onfortuinlijk zijn hand, juist nu hij net terug was na een sleutelbeenbreuk.

Heat 1
Zondag net na eenen viel dan het starthek voor de eerste GP zijspancross heat van Estland. Het talrijke en enthousiaste publiek zag hier Giraud de kopstart pakken met vlak hierachter aan Hermans, Veldman en Willemsen. Ook local hero Kert Varik, dit jaar met topbakkenist Lauris Daiders aan zijn zijde, wist zich direct aan de voorzijde van het veld te melden. Zowel Bax als Vanluchene hadden een mindere start en moesten van rond de tiende plek zich een weg naar voren banen op het snelle en spectaculaire circuit in Kivioli.
Al vrij snel piepte Hermans voorbij Giraud en ook Willemsen ging al in de beginfase de Fransman voorbij. De andere twee snelstarters hadden minder geluk. Zowel Varik als Veldman zouden al snel te maken krijgen met mechanische pech en uit moeten vallen.
Vooraan bleef Hermans met een aardig tempo door knallen. Willemsen/Bax, die zich duidelijk wilden revancheren voor de eerdere pech dit seizoen, konden aardig volgen en namen zelfs kortstondig de leiding even over. Hermans/Musset pakte deze echter snel weer terug en even later kreeg Willemsen dan ook de aanstormende Vanluchene en Bax in de nek. Vanluchene wist de tweede plek dan over te nemen maar was niet meer bij machte om naar Hermans toe te rijden waardoor Vanluchene tweede werd op de finish achter de sterk rijdende winnaars Hermans/Musset.
De strijd om plek drie leek dan ook te zijn gelopen toen Bax/Stupelis team Willemsen terug zette naar plek vier. Echter moet men de 43-jarige Willemsen nooit uivlakken en ook deze keer bleek dat het geval! In de allerlaatste ronde zette Willemsen bij het uitkomen van een bocht binnendoor de aanval in deze actie slaagde uiteindelijk waardoor Willemsen dan als derde werd afgevlagd voor de toch wel balende Bax.
Willemsen moest na de finish dan naar de geluidsmeting en deze was ok. Echter volgde een ander verdict, diskwalificatie.
Na de finish was de uitlaat van Willemsen nat geworden doordat er al dan niet bewust water op was gekomen vlakvoor de geluidsmeting. Reden genoeg voor de FIM om Willemsen/Bax in zijn geheel te diskwalificeren met als reden ‘hulp van buitenaf’. Een op het oog opmerkelijk verdict daar de finishlijn allang was gepasseerd. Hoe het ook zij, Willemsen/Bax werden voor de zoveelste keer bestraft dit seizoen door de wedstrijdleiding en gedesillusioneerd zocht men met 0 punten de paddock op.
Bax/Stupelis werden zo dus ineens als derde in de uitslag opgenomen. Giraud wist zijn goede start om te zetten in de vierde plek in de uitslag. Vijfde zou dan Dierckens worden die in de tweede helft van de race dueleerde met Wilkinson/Chamberlain die zesde zouden worden.
Zevende werden dan de Finse broers Kunnas en Sanders/Haller werden na een mindere start toch nog achtste. Op negen zagen we dan Brown/Millard en de top tien in de eerste heat werd afgesloten door Van Werven/Mans.
Santermans moest noodgedwongen de race verlaten nadat bakkenist Kostas Beleckas uit Lithouwen zijn knie stevig verdraaide en ook Keuben-Rietman moesten de strijd staken. Op de wave-sectie was bakkenist Dion Rietman hard met de bakbeugel in aanraking gekomen en men moest dan ook opgeven doordat Rietman zijn ribben stevig blesseerde.

Heat 2
Zowel Santermans als Keuben zouden de twee heat niet meer kunnen deelnemen en dit gold voor wel meer teams! Maar 23 zijspannen stonden er ineens achter het hek na een incident rijke eerste heat twee uur eerder. Naast afzeggingen in verband met blessures door Santermans en Keuben was dit helaas ook het geval bij het Zwitserse team van Cuche en ook de Tjechische broers Cermak konden niet meer van start door een blessure. Ook zagen we Weiss/Schneider niet meer aan de baar. Zij waren in de eindfase van de eerste heat betrokken bij een incident met meerdere zijspannen en schijnbaar had het frame daar zo een tik gehad dat starten in de tweede heat niet mogelijk was. Hiernaast zagen we Reesna en Gorbenko niet meer aan het hek.

Bijna zagen we ook Dierckens/Rostingt niet aan de start! Men was tot in het parc-ferme aan het sleutelen aan het zijspan maar kreeg net de boel op tijd rijdend. Wat heet! Even later toen het hek dan viel voor de tweede heat pakte Dierckens dan bijna de kopstart echter in het gedrang bij de eerste bocht bleken de Finse broers Kunnas toch wat sneller weg met Vanluchene op twee en dan Dierckens op drie. Al vrij snel werden de Finse broers Kunnas terug verwezen naar de derde plek toen zowel Vanluchene als Dierckens konder doorstoten. Kunnas kreeg vervolgens een Hollandse armada in de nek met Hermans, Veldman en Bax. Voor Velman/Janssens bleek Estland echter een zure onderneming. Men viel net als in de eerste heat uit met mechanishe pech!
Hermans en Bax kwamen dan wel snel langs de Finnen en reden richting Dierckens waarbij Hermans aan kon sluiten in de tweede helft van de race. Vrij snel was Dierckens dan de dupe van de dadendrang van Hermans/Musset en men moest dan maar de derde plek gaan verdedigen ten opzichte van de aanstormende Bax/Stupelis.
Echter liep het toen fout in de eindfase voor Dierckens die bij het op een ronde zetten van een achterblijver crashte op het wasbord-gedeelte. Zo schoof Bax makkelijk door naar drie en pakte deze positie ook op de finish en Willemsen/Bax  werden dan na een start vanuit het middenveld nu vierde. Vanluchene was toen al lang en breed als winnaar over de meet gekomen en won de GP met Hermans/Musset op afstand als tweede. Hierna dan dus Bax op drie en Willemsen op vier. De Finse broers Kunnas wisten hun kopstart dan om te zetten in een knappe vijfde plek met vlak hierachter de aanstormende Varik/Daiders die onder luid gejuich van het thuispubliek een inhaalrace af sloten op plek zes. Sanders/Haller kwamen dan als zevende binnen en op acht zagen Giraud. Op negen en tien waren het dan de Britse teams van Wilkinson met hierachter Brown. Dierckens werd op de finish ondanks zijn crash en later zelfs uitvallen van de machine waardoor men duwend de finish over ging,nog elfde.
Van Werven wist met een twaalfde plek ook nog een aantal WK punten aan zijn lijst toe te voegen.

Zo won team Vanluchene dus voor de vijfde opéénvolgende keer een GP met Hermans/Musset als wel vaker dit seizoen op de tweede plek. Bax/Stupelis werden door tweemaal de derde plek dus ook derde in de GP van Estland maar hadden graag beter van voren gezeten. Die kans krijgen Bax/Stupelis aankomend weekend als men in Lommel, net over de grens met Nederland, de Belgische Grand Prix zal rijden. Echter wordt het natuurlijk voor Bax een zware dobber om de winningstreak van Vanluchene/Van den Boogaart te doorbreken in de Denicol Belgium Sidecar Grand Prix. Komt dat zien!

Daguitslag GP zijspancross Kivioli-Estland
PL. NR. NAME NAT. MOTOR POINTS
01. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 47
02. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 47
03. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 40
04. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 31
05. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 30
06. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 27
07. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 27
08. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 26
09. 04. Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 23
10. 12. Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 20
12. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 18
11. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 15
13. 27. Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 15
14. 31. Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 12
16. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 10
15. 48. Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
17. 25. George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 9
18. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 9
19. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 8
20. 43. Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 6
21. 191. Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 6
22. 53. Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 4
23. 41. Litauras Variakojis-Dovi\ydas Ausiejus LT-LT WSP-Husqvarna 2
24. 69. Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 1
25. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 0
26. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 0
27. 17. Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 0
28. 19. Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 0
29. 21. Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 0
30. 84. Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 0

 

Tussenstand WK zijspancross 2018 na 7 van de 12 verreden GP’s
PL. NR. NAME NAT. MOTOR POINTS
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 320
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 281
03. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 214
04. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 183
05. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 178
06. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 170
07. 2 Valentin Giraud-Johnny Badair FR-FR WHT-Husqvarna 168
08. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 147
09. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 141
10. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 140
11. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 135
12. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 135
13. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 121
14. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 117
15. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 103
16. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 99
17. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 48
18. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 41
19. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 37
20. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 29
21. 17 Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 28
22. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
23. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 24
24. 31 Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 19
25. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
26. 27 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 16
27. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 15
28. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 14
29. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
30. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 13
31. 191 Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 12
32. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 10
33. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
34. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
35. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
36. 43 Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 6
37. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 6
38. 36 Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
39. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
40. 171 Bjorn Roes-Dagwin Sabbe NL-BE WSP-Zabel 5
41. 84 Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
42. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
43. 53 Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 4
44. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 4
45. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 3
46. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 3
47. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
48. 59 Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
49. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 2

 

tekst: Emil Bilars
foto: Luc Vanderaa