X

Vanluchene/Van den Bogaart pakken de GP zege én Wereldtitel in Zwitserland!

Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart hebben hun zesde Grand Prix zijspancross van 2018 gewonnen. Via een derde en een eerste plek pakte zij de dagzege en hiernaast stelde zij ook de Wereldtitel Zijspancross 2018 veilig! Het tweede schavot in het Zwitserse Roggenburg werd bezet door de Fransen Giraud/Badaire en het jonge Nederlands/Belgische koppel Veldman/Janssens scoorde hun tweede GP-podium van dit seizoen en werden derde in de daguitslag van de GP van Zwitserland waarin weer een hoop gebeurde om over na te praten.  Echter, het gesprek van de dag was en bleef natuurlijk de zojuist behaalde Wereldtitel van het Belgisch/Nederlandse duo Vanluchene/Van den Boogaart.

Heat 1
In de eerste heat pakte een armada van Belgen de kopstart met Dierckens, Sanders en Vanluchene. Direct hierachter dan Giraud, Hermans, Janssens, Wilkinson en al snel kwamen Bax/Stupelis dan aansluiten. Achterin het veld zagen we tijdens de start een stevige crash van de Fransman Thomas met zijn Nederlandse bakkenist Siebe van der Putten. Dit betekende direct einde wedstrijd voor dit duo.
Vooraan stelde Vanluchene al snel orde op zaken en was al na twee bochten Dierckens en Sanders voorbij. Bax/Stupelis doken dan al in de tweede ronde op het achterwiel van Sanders/Haller. Dit ging alleen te letterlijk want toen Bax/Stupelis een inhaalpoging inzette raakte de bak het achterwiel van Sanders en deze kwam omhoog waardoor Bax/Stupelis hard crashte! Men kon gelukkig weer opkrabbelen maar moest van rond de 20ste positie weer verder rijden.
Ook Hermans/Musset vielen dan in de tweede ronde weg van de kopgroep door problemen met de dodemansknop. Zij konden na oponthoudt ook verder maar moesten evenals Bax/Stupelis van achteraan komen.
Na een dikke vijftien minuten wedstrijd had dan Giraud zich ontdaan van Dierckens en Sanders en reed het gat dicht naar Vanluchene/Van den Boogaart. Met een gewiekste inhaalactie binnendoor pakte dan de Fransman de kop over. Ook Veldman/Janssens hadden zich op dat moment voorbij  de Belgen Dierckens en Sanders gewurmd en konden ook nog richting Vanluchene rijden. Men pakte dan nog knap de tweede positie over en zo bleef de top drie ook tot aan de finish met dus Giraud als winnaar, Veldman op twee en Vanluchene op drie.
De Britten Wilkinson/Chamberlain kwamen dan als vierde over de finish na een strakke en degelijk opgebouwde wedstrijd.
Sanders en Dierckens hadden dan lange tijd een gevecht om de vijfde stek totdat  voor de zoveelste keer dit seizoen de pechduivel op bezoek kwam bij laatst genoemde. Door rem-problemen donderden Dierckens/Rostingt weg uit de top 10 in de laatste fase van de heat. Sanders/Haller werden dan dus knap vijfde nadat men in de laatste ronde de sterk opkomende Bax/Stupelis van het vege lijf wist te houden waardoor Bax zijn inhaal-race werd besloten op de zesde plek. De Tjechische broers Cermak, ook gestart in de top tien, wisten een mooie race te besluiten op plek zeven. Willemsen/Bax waren niet goed uit de mêlee tijdens de start gekomen en waren pas als 27e op pad. Een ruime dertig minuten en 19 zijspannen verder sloot men de wedstrijd dan toch knap af op de achtste plek. Heinzer/Betschart scoorde voor hun thuispubliek knap een negende plek na heel wat strijd te hebben geleverd met vooral Van Werven/Van Gaalen die elfde zouden worden. Hermans/Musset hadden zich in de laatste fase dan nog tussen Van Werven en Heinzer in gepositioneerd en werden nog 10e. Dierckens wist uiteindelijk dan nog 12e te worden met zijn manke remmen. De Belgen Boussy/Sabbe kwamen buiten de finish als 23e binnen en de Nederlanders Keuben/Rietman verlieten al vrij snel de race en noteerden een DNF.

 

Heat 2
Doordat Vanluchene derde werd in de eerste heat en naaste WK-concurrent Hermans slechts tiende hadden Vanluchene/ Van den Boogaart de WK-titel voor het grijpen in het tweede slot. Alles wat men moest doen is zorgen dat Hermans niet vijftien punten zou inlopen.
Direct al bij de start liet Vanluchene er geen gras over groeien en was als tweede weg  voor Hermans, Giraud,  Willemsen en Bax  met wederom de snelstarters Dierckens/Rostingt die de holeshot voor hun rekening namen. Vanluchene nam dan al snel de kop over en reed dan weg van Dierckens die op zijn beurt na een dikke tien minuten wedstrijd naar plek drie werd gedwongen door de opstomende Bax/Stupelis. Deze hadden nu op plek twee een fikse achterstand van een kleine tien seconden op Vanluchene op de eerste plek en gaven alles om het gat te verkleinen. Echter kwam nu weer eens ‘de man met de hamer’ op bezoek. De bakbeugel van het zijspan liet namelijk los en viel van de machine af! Alsof men moest snijden met een Zwitsers zakmes met gebroken lemmet probeerde Stupelis zich dan in allerlei posities te dwingen om zich vast te klemmen. Dit oogstte veel respect van de toeschouwers maar de teleurgestelde Bax/Stupelis hadden dit respect liever gekregen door een podiumplek. Vooral op de snelle stukken werd men door de concurrentie voorbij gereden en op de finish zat er niet meer in dan een troosteloze 22e plek.
Vooraan liep alles dan als een zonnetje voor Vanluchene/Van den Boogaart en hevig geëmotioneerd kwam men uiteindelijk als eerste over de finish. Zo won men niet alleen de Grand Prix maar ook werd de Wereldtitel veilig gesteld en hiermee werd Vanluchene de jongste zijspancross Wereldkampioen ooit!
Hermans/Musset  wisten uiteindelijk dan nog tweede te worden met Giraud op drie en Willemsen/Bax werden dan vierde. Dierckens had nu eens geen pech en kon zijn kopstart verzilveren met een fraaie vijfde plek. Hierachter zagen we dan Wilkinson en Veldman op de zesde en de zevende stek. Beide combinaties hadden de start toch wel gemist en reden vanaf bijna achteraan knap de top tien binnen. Doordat Veldman in de eerste heat tweede was geworden en nu zevende vergaarde men net genoeg punten om knap derde te worden in het dagtotaal. Gert van Werven en Kenny van Gaalen werden dan achtste met in de achtervolging Sanders/Haller op negen en de top tien werd afgesloten door de sympathieke Oostenrijkers Weiss/Schneider.
Siebe van der Putten kon na zijn crash in de eerste heat nu wel finishen met rijder Thomas en werd veertiende. Boussy/Sabbe vielen helaas uit en Keuben/Rietman hadden ook hun weekend niet. Men finishte nog achter de gemankeerde machine van Bax als 23e.

Op het podium zagen we dan dus de nieuwe Wereldkampioenen Marvin Vanluchene en Ben van den Boogaart als dagoverwinnaar in Roggenburg  met Giraud/Badaire op het tweede schavot en de opgewekte Veldman/Janssens op de derde plek.

 

Reeds al volgend weekend is de laatste Grand Prix Zijspancross in het Franse Vesoul.
De Wereldkampioen is bekend en Hermans/Musset zitten zeer stevig op plek twee met een voorsprong van 45 punten op Bax/Stupelis op plek drie. Willemsen/Bax staan dan vierde maar hebben Giraud op slechts vijftien punten staan en hierachter staan de zijspannen van Varik, Veldman en Wilkinson klaar om op volle oorlogssterkte in de laatste Grand Prix van 2018 zoveel mogelijk WK-punten te vergaren.

 

Daguitslag GP zijspancross Roggenburg Zwitserland:
01. 09. Marvin Vanluchene-Ben van den Bogaart BE-NL VMC-Zabel 45
02. 02. Valentin Giraud-Johnny Badaire FR-FR WHT-Husqvarna 45
03. 10. Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 36
04. 05. Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 33
05. 08. Brett Wilkinson-Dan Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 33
06. 111. Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 31
07. 11. Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 28
08. 85. Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 25
09. 07. Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 24
10. 12. Gert van Werven-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-TM 23
11. 24. Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 17
12. 15. Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 16
13. 30. Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 15
14. 82. Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 15
16. 32. Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 11
15. 14. Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 9
17. 39. Bastien Thomas-Siebe van der Putten FR-NL WSP-Zabel 7
18. 110. Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 7
19. 63. Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 6
20. 25. George Kinge-Lewis Gray GB-GB VMC-Zabel 5
21. 49. Joachim Reimann-Stefan Forster DE-DE WSP-Zabel 4
22. 80. David Bolliger-Meinrad Schelbert CH-CH VMC-KTM 3
23. 38. Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 2
24. 54. Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 1
25. 20. Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 1

Tussenstand WK zijspancross 2018 met nog één GP te verrijden:
01. 9 Marvin Vanluchene-Ben van den Boogaart BE-NL VMC-Zabel 469
02. 5 Koen Hermans-Nicolas Musset NL-FR WSP-Zabel 401
03. 82 Etienne Bax-Kaspars Stupelis NL-LV WSP-Zabel 356
04. 111 Daniel Willemsen-Robbie Bax NL-NL WSP-Zabel 315
05. 2 Valentin Giraud-Johnny Badair FR-FR WHT-Husqvarna 294
06. 15 Kert Varik-Lauris Daiders EE-LV WSP-Husqvarna 280
07. 10 Julian Veldman-Glenn Janssens NL-BE WHT-Husqvarna 261
08. 8 Brett Wilkinson-Daniel Chamberlain GB-GB WSP-Zabel 234
09. 7 Tomas Cermak-Ondrej Cermak CZ-CZ WSP-MEGA 219
10. 11 Davy Sanders-Andres Haller BE-DE WSP-Zabel 219
11. 14 Riku Kunnas-Lari Kunnas FI-FI WSP-KTM 215
12. 4 Stuart Brown-Joe Millard GB-GB WSP-Husqvarna 213
13. 85 Arne Dierckens-Luc Rostingt BE-FR WSP-Zabel 212
14. 12 Gert van Werven-Jens Mans NL-BE WSP-TM 194
15. 30 Benjamin Weiss-Patrick Schneider AT-AT VMC-Zabel 153
16. 19 Kristof Santermans-Kostas Beleckas BE-LT WSP-Zabel 110
17. 21 Justin Keuben-Dion Rietman NL-NL VMC-Zabel 72
18. 24 Marco Heinzer-Ruedi Betschart CH-CH VMC-KTM 69
19. 38 Zeno Compalati-Lemuel Ravera IT-IT WSP-Zabel 57
20. 54 Pavel Hroch-Martin Hroch CZ-CZ WSP-Zabel 44
21. 17 Christophe Cuche-Stefan Forster CH-DE VMC-KTM 43
22. 39 Bastien Thomas-Siebe van der Putten FR-NL WSP-Zabel 33
23. 25 George Kinge-David Keane GB-GB VMC-Zabel 30
24. 27 Markus Normak-Karl-Albert Kasesalu EE-EE WSP-Zabel 28
25. 49 Joachim Reimann-Philipp Reimann DE-DE WSP-Zabel 28
26. 112 Jarno van den Boomen-Kenny van Gaalen NL-NL WSP-Zabel 25
27. 22 Mike Keuben-Lars de Laat NL-NL VMC-Husqvarna 22
28. 48 Jan Boukal-Pavel Boukal CZ-CZ WSP-Zabel 20
29. 31 Margo Sonn-Arturs Linters EE-LV WSP-Husqvarna 19
30. 32 Hotmar Pozzi-Simon Walti IT-CH WSP-Husqvarna 19
31. 110 Jake Brown/Zac Snell GB-GB WSP-Zabel 18
32. 191 Didzis Gorbenko-Tanel Koiv LV-EE WSP-Zabel 17
33. 16 Andreas Clohse-Han van Hal BE-NL WSP-KTM 16
34. 100 Dylan Boussy-Dagwin Sabbe BE-BE WSP-Husqvarna 16
35. 20 Guennady Auvray-Rodolphe Lebreton FR-FR WSP-Zabel 14
36. 171 Bjorn Roes-Hantje van Hal NL-BE WSP-Zabel 14
37. 101 Petr Kolenchik-Matej Hejhal CZ-CZ WSP-Zabel 13
38. 89 Remo Inderbitzin-Martin Betschart CH-CH VMC-Yamaha 11
39. 26 Tomas Vejchoda-Miroslav Zatloukal CZ-CZ WSP-Zabel 9
40. 23 Nick Janssens-Glenn Janssens BE-BE VMC-Zabel 9
41. 90 Michael Hodges-Charlie Ide GB-GB WSP-Zabel 7
42. 41 Litauras Variakojis-Janis Paipals LT-LV WSP-Husqvarna 7
43. 63 Gary Moulds-Steve Kirwin GB-GB VMC-Husqvarna 6
44. 43 Mantas Kisunas-Rytis Kisunas LT-LT WSP-Zabel 6
45. 36 Tobias Blank-Nick Maas DE-NL VMC-Zabel 6
46. 271 Tomas Baltusis-Tadas Natka LT-LT WSP-Husqvarna 6
47. 124 Romaric Chanteloup-Josselyn Chanteloup FR-FR WSP-KTM 6
48. 53 Taavi Pungits-Birger Taal EE-EE WSP-MEGA 5
49. 56 Fabian Hofman-Cornelio Dorig CH-CH WSP-KTM 4
50. 84 Tanel Reesna-Teet Eier EE-EE WSP-Zabel 4
51. 83 Argo Poldsaar-Ruslan Talf EE-EE VMC-KTM 4
52. 80 David Bolliger-Meinrad Schelbert CH-CH VMC-KTM 3
53. 58 Kevin Cordeau-Dylan Cordeau FR-FR WSP-Zabel 2
54. 59 Janis Jegorovs-Peteris Jegorovs LV-LV VMC-KTM 2
55. 69 Joosep Hansar-Arno Peever EE-EE VMC-KTM 2
56. 44 Thomas Hamard-Simon Villaines FR-FR WHT-KTM 1

Tekst: Emil Bilars
Foto: Stijn Vanoverbeke