X

Wederom een ‘Brandstof-rel’ die het WK zijspancross op de kop kan zetten!

Tijdens de GP zijspancross in het Duitse Bessenbach verreden op 22 juli heeft de FIM benzine-monsters afgenomen bij drie teams voor de start van de eerste GP-heat. Dit betrof de teams Vanluchene/Van den Boogaart, Bax/Stupelis en Willemsen/Bax. Vandaag maakte de FIM bekend dat twee van de drie gecontroleerde teams met ‘foute’ brandstof aan de start zouden hebben gestaan en zodoende zouden de resultaten als mede de WK punten van deze twee teams behaald tijdens de GP in Bessenbach worden geschrapt!

Volgens onze laatste informatie zijn de gestrafte teams beide uit Nederland, te weten team Willemsen en team Bax. Beide teams hebben wel een contra-expertise aangevraagd daar de rapporten van het FIM-labo over een lichte overwaarde spreken van het ‘MON’-gehalte. Het MON-gehalte, vergelijkbaar met het wel bekendere octaan gehalte bij de benzine die de particulier aan de pomp haalt, was bij team Bax bijvoorbeeld 90,6 gemeten terwijl maximaal 90 is toegestaan zo laat team Bax zelf vandaag weten in een statement.
Hiernaast zou het zeer opmerkelijk zijn dat precies deze twee teams een penalty zouden krijgen daar men vorig jaar ook al werd bestraft voor hetzelfde verdict en men weken na de Franse GP te Chaumont uit de uitslag werd gehaald.

Hoe deze nieuwe ‘brandstof-rel’ ook gaat aflopen, het feit blijft dat de eindstrijd om de bronzen WK-medaille zal eindigen achter de jury-tafel. Zowel team Willemsen als team Bax strijden voor die bronzen medaille met het Est/Letse team van Varik/Daiders in de achtervolging op de vijfde plek. Dit weekend is de één na laatste GP te Zwitserland en volgende week volgt al de finale in het Franse Vesoul. Dat reeds voor die tijd de onderzoeksresultaten van het tweede contra-onderzoek bekend zijn is zeer klein.
Op deze manier weet dus niemand of Willemsen/Bax, zelfs glorieus overwinnaar in Bessenbach, 50 punten in mindering zullen worden gebracht en/of dit zelfde verdict gaat gelden voor de 36 punten die Bax/Stupelis hebben vergaard tijdens de Duitse GP op 22 juli.
De uiteindelijke WK-stand zal dus nog weken ná de GP van Vesoul misschien op de schop gaan waardoor de definitieve WK-stand nadat de finishvlag voor de laatste keer is gevallen te Vesoul allerminst definitief is!
Schrale troost is dat de concurrenten voor de eerste plek in het WK, team Hermans en team Vanluchene, niet zo een vermeende straf boven het hoofd hangt zodat de strijd om de meest belangrijke positie binnen het WK in ieder geval wordt uitgevochten op het zand in plaats van op het pluche!

Tekst: Emil Bilars
Foto: www.orangehat.nl