X

GP winnaars Hermans/Musset oppermachtig in Estland!

Koen Hermans en Nicolas Musset hebben in Kivioli te Estland de volle buit mee gepakt tijdens de Grand Prix Sidecars. Het Nederlands/Franse duo was oppermachtig en leidde drie/vierde van de totale afstand van de GP races en kwamen dan ook onbedreigd als eerste aan de finish in beide heats.
Vanluchene/Van den Boogaart werden in totaal tweede door een derde en tweede plek in de heats. Kampioenschapsleiders Bax/Stupelis werden tweede en vierde in de heats en daarmee in totaal derde in de daguitslag. Hiermee bleef het Nederlands/Letse duo na Estland nog steeds leiders in het kampioenschap.

Een dertig-tal zijspancross teams hadden zich gemeld in Kivioli waar dit jaar voorlopig voor het laatst de Grand Prix voor de zijspancross werd georganiseerd.
Helaas echter zagen we niet alle zijspannen aan de start. In de warm-up verdraaide bakkenist Dion Rietman zijn knie dusdanig dat het jonge Nederlandse team Keuben/Rietman niet van start kon gaan in de heats. Erg zonde daar het team de laatste tijd duidelijk de stijgende lijn te pakken had en een vaste waarde aan het worden was binnen de subtop van het WK zijspancross.

Heat 1
In de eerste heat was er gelijk al consternatie aan het starthek toen het Mega-motorblok van  Giraud zichzelf ineens volstond met een drooglegging. Wat de Fransman ook probeerde, het blok wilde niet. Bij het vallen van het hek pruttelde het wat en schee er na een paar meter mee uit waarna men de pits in ging. Later kwam Giraud nog terug op de baan om erna weer de pits op de zoeken met malheur aan de machine. Erg zonde voor de winnaar van de vorige Grand Prix die in de kwalificatie nog had laten zien dat je juist met de Mega als een raket uit de startblokken kan schieten. Nu echter was het verdict al nul punten voordat het hek daadwerkelijk viel.
Wie wel bij de pinken waren, waren Hermans/Musset en Varik/Daiders. Het laatste thuisrijdende team leek de holeshot te pakken maar dreef zichzelf te ver naar buiten waardoor een aantal teams onderdoor kwamen zeilen. Hermans/Musset leidde dit pakt met hierachter Sanders en Bax. Dan was Varik als vierde met al direct Dierckens in de nek.
Dierckens wist dan Varik te grazen te nemen en toen men de tweede ronde inging had men ook reeds Bax/Stupelis weten te verrassen. Vanluchene, pas als tiende weg bij de start, was inmiddels achter Varik alweer op de zesde plek beland.
In de zeer sterke openingsfase gingen Dierckens/Bax dan door en hadden ook reeds snel Sanders verdrongen van de tweede plek. Leiders Hermans/Musset echter hadden toen al direct een lichte voorsprong weten op te bouwen en zouden nimmer in het vizier komen van hun achtervolgers. In een zeer strak tempo en met constante snelle ronde tijden waren Hermans/Musset iedereen de baas in heat 1 en pas bij de finish toen men als winnaars werd afgevlagd zou de concurrentie het Nederlands/Franse duo weer in zicht krijgen.
Hierachter zouden Bax/Stupelis dan uiteindelijk tweede worden. Na acht minuten wedstrijd kon Bax de derde plek pakken van Sanders en met nog een klein kwartier te gaan wisten Bax/Stupelis op de tweede plek te belanden ten koste van Dierckens. Vooraan was de vogel dus al gevlogen en meer dan een tweede plek zat er dan ook niet in.
Vanluchene, nog met een dikke onderlip van zijn crash afgelopen weekend in het Franse Plomion, volgde hetzelfde programma als Bax. Ook hij ging Sanders en Dierckens voorbij nadat men al eerder thuisrijder Varik had weten te verschalken. Vanluchene kwam nog in schotsafstand van Bax maar van een echt gevecht was nooit sprake en men werd als derde afgevlagd. Dan kwam Dierckens tenslotte onbedreigd als vierde binnen met hierachter dan Sanders/Kunnas op vijf. Sanders had halverwege de heat een flinke strijd met Varik/Daiders maar wist de Est/Letse combinatie achter zich te houden. Varik moest dan in de eindfase nog iets lossen maar zou wel mooi zesde worden voor het immer enthousiaste publiek in Estland.
Enig sinds in niemandsland zouden Brown/Chamberlain als zevende finishen. Hier achter dan de twee zijspannen van Compelati/Chopin en Van Werven/Beunk. Van Werven legde grote druk aan de dag bij de Italiaan voor hem maar men kwam er niet langs. Zo werd Compelati achtste en Van Werven negende. Igor Rodionov, toorheen een vaste GP-rijder en terug van weggeweest, wist knap tiende te worden. Ook Santermans pakte punten mee naar België door een mooie elfde plek in de eerste heat.

Heat 2
Dierckens/Bax pakte de holeshot in de tweede manche met Sanders op het vinkentouw en hierachter dan Brown, Hermans en Vanluchene.
Hermans en Vanluchene wisten al reeds snel Brown voorbij te gaan en maakte jacht op tweede man Sanders. Na een kleine vijf minuten wedstrijd ging Vanluchene na de grote tafel binnendoor voorbij aan Sanders. Laatst genoemde verloor hierdoor wat momentum en het erop volgende rechte stuk vlogen ook letterlijk Hermans/Musset voorbij. Vanluchene en Hermans reden dan achter elkaar rap naar leiders Dierckens/Bax toen en na tien minuten wedstrijd sloot men aan achter Dierckens. Juist op dat moment zag Hermans de kans om het stokje over te nemen van Vanluchene die een kleine mistap leek te maken tijdens een sprong en iets wat snelheid leek te missen. De snelheidstrein van Hermans/Musset denderde door en niet veel later ging men in de eerste bocht heel wijd bij het insturen om vervolgens met veel meer tractie achterlangs bij Dierckens te kruizen waardoor men resoluut de eerste plek voor zich op eiste. Vervolgens reed men dan weer een strak tempo en kwam men glorieus als winnaar over de streep en kon men door twee keer een eerste plek in de heats verdiend gelauwerd worden als Grand Prix winnaar in Estland. Vanluchene had een aardig gevecht met Dierckens en wist de tweede plek ook te pakken maar meer dan dat zat er niet in. Toch werd men mooi tweede in de Grand Prix van Estland. Dierckens/Bax werden dan derde en dat was helaas net niet genoeg om derde te worden in het dagklassement. Dat kwam namelijk ten eer aan de vierde zijspan op de meet in de tweede heat. Dat waren Bax/Stupelis die weer eens een mindere start hadden gekend en gaande weg de heat zich naar voren hadden geknokt tot een vierde plek. Meer dan dat zat er ook niet in. Sanders/Kunnas werden dan weer mooie vijfde en staan met hun regelmatige scores in de GP heats staan zij halverwege seizoen knap vierde in de WK-tussenstand. Van Werven/Beunk reden een dijk van een heat, konden Brown in de laatste fase voorbij en werden mooi zesde. Brown/Chamberlain werden dan nog wel zevende. Giraud/Haller hadden het hele electrische spul bij de mega laten vervangen na de uitval in de eerste heat maar kwamen nooit echt in het stuk voor. Bij de start zaten ze wat in het gedrang aan de binnenbocht en rijder Giraud zelf gaf toe hierna, ook door de technische malheur en dito stress van de eerste heat, nooit echt lekker in het ritme te hebben gezeten. Een bittere pil voor de Fransman de op zaterdag in alle sessies nog eerste wist te worden. Vier seconden na Giraud kwam dan good-old Santermans binnen op een negende plek met op tien de goed rijdende Tsjechische combinatie van Kolencik/Hejhal.

Het GP zijspancross seizoen is nu na zeven Grand Prix precies halverwege. Na veertien WK-heats leiden Bax/Stupelis de dans met een voorsprong van precies één GP heat aan punten (25 red.) op achtervolgers Vanluchene/Van den Boogaart. Op dertien punten hierachter zien we dan Hermans/Musset die steeds sterker en sterker voor de dag lijken te komen. De top vijf bestaat volledig uit teams uit de Benelux want de Belgen Sanders op vier en Dierckens op vijf hebben ook goede zaken gedaan om de WK-stand. Echter hebben zij wel een flink gat naar derde man Hermans/Musset. Zo lijkt het erop dat de eerste drie combinaties in de stand gaan uitmaken wie er kampioen wordt in 2019  na de kleine pauze van drie weken waarna het GP seizoen weer verder gaat.
Grand Prix nummer acht van dit seizoen is dan weer eens lekker dichtbij. In het Nederlandse Markelo wordt namelijk de Grand Prix zijspannen gehouden op 6/7 juli georganiseerd door de plaatselijke motorclub die sedert 1928(!!!) bestaat en telke malen een mooi evenement weet neer te zetten met oog voor details wat de eigenlijke WK zijspancross dan net even spectaculairder maakt qua beleving voor de bezoeker. Neem hierbij mee dat hoogst waarschijnlijk GP-toppers Veldman/Janssens evenals Wilkinson/Humphrey na blessure leed hun opwachting weer zullen gaan maken op circuit de Herrikerberg, alleen dat laatste is al een reden om richting Markelo te komen in het eerste weekend van juli voor de Grand Prix zijspancross om het Wereld Kampioenschap 2019.

Daguitslag GP zijspancross Kivioli-Estland

Actuele tussenstand na 7 van de 14 GP’s zijspancross 2019

 

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl