X

Hermans/Musset winnen in Oss de hete strijd bij de ONK Sidecar Masters!

Koen Hermans en Nicolas Musset hebben de ONK Sidecar Masters te Oss gewonnen. Met een derde en eerste plek in de heats kon men de meeste punten vergaren en werd men verdiend overwinnaar van de ONK te Oss. De steeds sterker wordende combinatie van Arne Dierckens en Robbie Bax werd met twee keer de tweede plek dan ook tweede in het dag totaal. Bax/Stupelis wonnen de eerste heat maar kende een harde crash in de eerste ronde van de tweede manche. Desalniettemin wist team Bax in die tweede heat nog zesde te worden na een gigantische inhaalrace en dat was net genoeg om derde in het dagklassement te worden. Door deze score en het ontbreken van Daniël Willemsen, voor Oss nog leider in de tussenstand, wisten Bax/Stupelis zo ook de leiding in de stand over te nemen. Zij het op de voet gevolgd door de winnaars in Oss, Hermans/Musset.

Het was in Oss zinderend warm en de ONK mannen zouden het op de zanderige omloop dan ook zwaar voor de kiezen krijgen. Juist in deze bijna helse omstandigheden kende we een aantal ONK debutanten zoals team Bissels/Susebeek en team Van der Veldt. Deze mannen hadden het zwaar maar konden in de hitte hun ONK aspiraties knap omzetten in hun eerste ONK Sidecar Master punten ooit. Want zwaar en warm was het! Met het ontbreken van Daniël Willemsen, die hoopt er tijdens de GP te Markelo op 7 juli weer te zijn, wist het schaduw opzoekende publiek op voorhand al dat de eerste plek in de ONK tussenstand naar een ander team zou gaan. Team Bax en Hermans waren de voornaamste kandidaten om die plek over te nemen en zij waren dan ook de hoofdrolspelers vandaag in de bijna helse hitte op circuit de Witte Ruysheuvel te Oss.

Heat 1
In de eerste heat pakte Dierckens de kopstart met vlak hierachter Veldman, Hermans en Bax. Reeds al in de eerste ronde gingen Bax/Stupelis in een beweging  binnendoor bij zowel Hermans als Veldman die minder tractie hadden dan gehoopt in het buitenspoor. Zo lag Bax jagend op leider Dierckens nu tweede met Veldman en Hermans op het vinkentouw. Zo bleven de eerste 4 zijspannen na de eerste doorkomst dan als aan een treintje de baan over ketsen en reden ze de nummer vijf Keuben/Van Gaalen snel op afstand.

Op tien minuten wedstrijd ging dan Bax/Stupelis bij de laatste opgang op de kant en Veldman wilde hier buitenom langs schieten. Dit liep helaas verkeerd voor de Frogg uit kampen toen Bax en Veldman licht met elkaar in aanraking kwamen. Hierdoor kieperde het zijspan van Veldman om in het diepe spoor. Bax was reeds al snel weg maar voor Veldman gold dat niet en men moest de wedstrijd pas vanaf de 20e plek weer aanvangen. Een inhaalrace verder bracht Veldman/Janssens nog een 12e plek op de eindstreep nadat men in de allerlaatste ronde weer domme pech kende toen vlak voor hun neus een achterblijver zich vast reed en Mike Keuben/Lars de Laat de 11e plek van Veldman/Janssens konden overnemen.

Vooraan reden Bax/Stupelis dan weer snel naar eerste team Dierckens/Bax  toe en ontspon zich een prachtige broeder strijd tussen rijder Bax op 2 en bakkenist Bax aan de leiding. Bax/Stupelis probeerden meerdere malen voorbij te knallen maar dat ging net niet. Bakkenist Robbie Bax maakte nog een paar hand gebaren naar zijn broer achter hem. Of dit  nu was als bedankje dat Robbie geen achterwiel in zijn rug kreeg of juist om Etienne een beetje op te fokken was niet duidelijk maar desalniettemin hield Etienne Bax het hoofd koel en stak op een ruim kwartier wedstrijd zijn zijspan voorbij Dierckens. In het vervolg reden Bax/Stupelis dan weg van Dierckens om met voorsprong de heatwinst te pakken. Dierckens/Bax werden dan tweede en op afstand hierachter werden Hermans/Musset in niemandsland derde. In de laatste ronde was er dan spanning om plek vier toen de Engelse zijspannen van Hodges en Brown kwamen aandringen bij vierde zijspan in de wedstrijd van Van Werven en Beunk. Laatst genoemde gaven echter nog flink gas en werden netjes vierde. Brown, hele wedstrijd vlak achter Hodges, wist in de laatste ronde dan zijn landgenoot nog te passeren en werd vijfde met Hodges dus op zes. Kops reed een mooie inhaal wedstrijd en werd zevende. Justin Keuben lag eerst vijfde, kende erna een probleem en viel terug maar werd toch nog knap achtste met inval bakkenist Kenny van Gaalen. Weijers/Van der Putten werden dan negende door in de eindfase knap Mulders/Van der Wiel terug te verwijzen naar de tiende plek.

Heat 2
In de tweede heat was er wederom een raketstart voor Dierckens die Bax, Veldman, Van Werven en Hermans in zijn kielzog meenam. Direct in de eerste ronde was er dan drama voor team Bax/Stupelis! Bovenop de Witte Ruysheuvel bij de snelle linker bocht zijdelings aan het startveld kwam op de een of andere manier het been van Stupelis onder in plaats van boven het achterspatbord te zitten! Hierdoor werd het been van Stupelis meegenomen door het achterwiel en men maakte een harde klap. Waar iedereen dacht dat dit einde wedstrijd zou zijn voor Bax en met name Stupelis bleek karakter van laatstgenoemde ondoorgrondelijk. Juist toen een minuut na de crash de quad van de dokter arriveerde stoof Stupelis weg….in het zijspan van rijder Bax wel te verstaan om een inhaalrace van jewelste te gaan rijden!

Vooraan was het hele spul dan verder gereden met Veldman dan nu op twee. Veldman echter reed weer zijn eerste wedstrijd na zijn polsblessure en dat ook nog eens op een ander frame dan waarmee hij eerder dit jaar reed. Die twee factoren zorgde ervoor dat Veldman, die de vellen na de tweede race aan zijn handen had hangen, gaande weg de tweede manche weg zakte vanaf de tweede positie. Dit was dan weer koren op de molen voor Hermans/Musset die na 10 minuten Veldman pakte en zo naar twee doorschoven en al rap hierna ook leider Dierckens te grazen wisten te nemen. Hermans/Musset konden verder deze race in een goed tempo als leiders uitrijden en met een halve minuut voorsprong won men glansrijk de tweede manche in Oss. Door deze overwinning in de tweede heat, samen met de derde plek in heat 1, mocht men zich dagwinnaar noemen in Oss.

Dierckens bleef stabiel op twee liggen en met diezelfde score in de andere manche betekende dit een tweede plek in de daguitslag voor de steeds sterker wordende combinatie Dierckens/Bax. Achter Dierckens was het nog even spannend voor de derde plek. Van Werven/Beunk reden weer sterk en bezette deze plek totdat weer Brown/Millard kwamen aankloppen in de laatste ronde! Team Van Werven hield echter in de helse hitte het hoofd koel en werd op de finish derde met dan vlak hierachter de eveneens steeds sterker acterende combinatie van Brown/Millard die vierde werden.

Veldman/Janssens sleepte ondanks de problemen toch nog een vijfde plek uit het vuur. Een kleine twee seconden hierachter waren het dan Bax/Stupelis die als zesde werden afgevlagd. Een prestatie van formaat van Bax/Stupelis na de nare klap in de eerste ronde en de logischerwijs volgende inhaalrace waarin men ook van alles nog mee most maken in het zware zand van Oss. Door de zesde plek van team Bax vergaarde men nu net genoeg punten om als derde het dagpodium te mogen beklimmen voor het dagtotaal. Als zevende werden dan Kops/Lambrechts afgevlagd met een grote voorsprong op de achtste en negende geklasseerde deelnemer. Dit waren team Hodges uit Engeland en team Keuben/Van Galen. Beide combinaties waren elkaar in de begin fase van de heat al tegen gekomen en liepen tegen elkaar aan muurvast in het zand van Oss. Keuben/Van Galen leken toen sneller weg te komen maar liepen weer vast na een tiental metet omdat een ander zijspan nu was vastgelopen vlak voor hen in het spoor. Zo stoof dan de Brit Hodges eerder weg om soms wat grof zijn plekken naar voren op te eisen in deze heat. Zo werd in het gevecht met Vaerenberg/Roes laatstgenoemde vol in de rug gereden door de Engelsman. De ervaren Roes was hier niet van gediend en greep de bakbeugel van de Engelse combinatie vast om die terug te duwen, danwel het eigen zijspan iets sneller te doen voortstuwen waarna Hodges in deze te ruige aanval zijn meerdere moest herkennen in de te ruige verdediging van het zandkonijn Roes in dienst als bakkenist bij Vaerenberg. Later wist Hodges dus wel in een tweede aanval Vaerenberg/Roes het nakijken te geven en uiteindelijk werd men achtste met Keuben/Van Galen dus op negen na een uitstekende inhaalrace. Neef Mike Keuben ontbrak het in het warme Oss nog wat aan wedstrijd ritme na maandenlang niet hebben kunnen rijden door zijn blessure maar desalniettemin sloot hij samen met Lars de Laat de top tien af in de tweede heat.

Team Bax is ondanks hun akelige crash dan toch als leiders uit Oss vertrokken met Hermans/Musset op maar drie punten hierachter. Van Werven/Beunk wisten door hun goede optreden in Oss door te stoten naar de derde plek voor Willemsen en Veldman/Janssens die nu vijfde staan. Volgende week is de éénerlaatste ONK Sidecar Masters te Valkenswaard waarna op 21 juli op de Zwarte cross de finale zal gaan plaatsvinden.

Daguitslag ONK Sidecar Masters Oss 2019
Tussenstand ONK Sidecar Masters 2019

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl