X

Varik/Kunnas winnen thuis GP te Estland, Bax van P1 naar P11 gezet door jury!

De vierde Grand Prix voor de Zijspancrossers heeft een verassende winnaar opgeleverd. De thuis rijdende Kert Varik pakte samen met zijn Finse bakkenist Lari Kunnas met een eerste en tweede plek de GP overwinning in Lange. Hiermee winnen Varik/Kunnas voor het eerst een Grand Prix Zijspancross.  Vanluchene/Bax werden tweemaal tweede en zo ook tweede in totaal. Hermans/Musset werden vierde en derde en in totaal ook derde. Bax/Cermak, die als eerste de finish zagen van de tweede heat, werden een uur na het vallen van de vlag van P1 naar P11 gezet. Volgens de jury reed Bax te snel en haalde hij in onder de gele en medische vlag.

Heel wat teams namen ongepland geen deel aan de heats in Estland. Brown/Horton haalde Estland niet door geannuleerde vluchten. Dit zorgde er tevens voor dat Hermans/Musset en Willemsen/Lebraton pas op zondag voor het eerst de baan op kwamen. Musset en Lebraton, beide vanuit Frankrijk met het vliegtuig, kwamen door nood gedwongen pas aan op zaterdagavond. Veldman/Janssens crashte hard op zaterdag uit de kwalificatie en Justin Keuben kwam met Kostas Beleckas ten tonele, maar deze blesseerde zijn pols. Dus geen Brown/Horton, Keuben/Beleckas en Veldman/Janssens aan de start. Laatst genoemde team blesseerde zich flink en ziet de titel kansen in rook opgaan.

18 teams namen zodoende deel aan de eerste heat. Bax/Cermak pakte resoluut de kopstart en dan zijn zij meestal heer en meester, maar deze heat in Lange ging alles anders! Ze konden niet weg komen van de achtervolgers. Vanluchene/Bax op twee, Varik/Kunnas op drie en Hermans/Musset op vier legde het vuur aan de schenen van Bax/Cermak. Dit resulteerde erin dat eerst Vanluchene én ronden later Varik Bax/Cermak voorbij konden gaan op de dubbel sprongen. Van alles kon er gebeuren met vier zijspannen als aan een touwtje en het ene deel van het publiek hield de adem in terwijl het andere deel doldwaas thuisrijder Varik naar voren schreeuwde. Allicht kreeg Varik daarom extra vleugels want in de eindfase wisten Varik/Kunnas onder luid gejuich hun zijspan langs dat van Vanluchene te drukken en de heat winst te pakken! Vanluchene werd dan tweede vlakvoor de aandringende Bax/Cermak op drie en Hermans/Musset op vier. Van Werven/Van den Boogaart werden op afstand dan vijfde.

In de tweede manche stelde Bax/Cermak wel weer orde op zaken. Ze wonnen de heat met tien seconden voorsprong. Varik/Kunnas echter werden best-of-the-rest op plek twee en samen met de fel bevochten winst uit de eerste heat betekende dit dat Varik/Kunnas de totale Grand Prix winst in Estland naar zich toe konden trekken. Bax/Cermak pakte dan opgeteld net twee punten minder en werden tweede in de daguitslag en behouden nipt de WK-leiding. Vanluchene/Bax werden deze heat derde en mochten ook als derde mee het podium op. Hermans/Musset en Van Werven/Van den Boogaart deden qua resultaat hetzelfde als in de eerste heat en werden weer vierde en vijfde.

Zo zou het dan ook gegaan zijn ware het niet dat Bax/Cermak een uur na het vallen van de laatste finishvlag in de uitslag van de 2e heat  van P1 naar P11 werden gezet! De linker zijspannen van Wilkinson en Heinzer waren samen snoeihard gecrasht en er werd ruim met geel en de medische vlag gezwaaid. Uit beelden bleek volgens de jury dat Bax te weinig vaart minderde en bovendien ook nog net in de crashzone een ander zijspan zou hebben ingehaald. Na bestudering van de beelden bleef Bax bij zijn standpunt dat hij niks fout had gedaan, echter vond de jury schijnbaar van wel! Resoluut werd Bax terug gezet naar P11. Dit betekende dat Varik nu een dubbele heat overwinning heeft en Vanluchene/Bax op twee kwamen met Hermans/Musset dan als derde in de einduitslag. Varik/Kunnas pakken door deze jury beslissing ook de leiding in het WK met 16 punten voorsprong op Bax/Cermak. Van Werven/Van den Boogaart staan nu met 18 punten minder dan Bax derde in de tussenstand.

Er zijn nog twee GP’s te rijden voor de zijspannen in Dalencin-CZ en Rudersberg-D in september.

 

Daguitslag GP Zijspannen Estland