X

SMXoN: Nederland op rozen voor titel prolongatie!

Sidecarteam Nederland ligt strak op koers om de landen-titel bij de zijspancross ook in 2022 te veroveren. Hermans, rijdend met Robbe de Veene in de bak, pakte een kopstaart overwinning en Van Werven/Van den Boogaart pakte de vierde plek. Hiermee staat Nederland sterk aan de leiding. Estland en Groot Britannië kwamen ook goed voor de dag. Team België heeft een eventuele podiumplek niet meer helemaal in eigen hand na een 9e (Vandaele) en 13e (Sanders) plek in de tweede heat.

Hermans/De Veene waren aan de binnenzijde als een kogel weg bij de start terwijl achter in het veld Peter/Debruyne namens Duitsland hard crashte samen met het Italiaanse team van de broers Lasagna. Hermans reed van kop af aan een strak tempo en gaf Robbe De Veene zijn allereerste overwinning in een zijspancross op het absolute hoogste niveau. De Est Varik kon na een aantal ronden de als tweede gestarte Vandaele voorbij. Terwijl Vandaele steeds verder terugviel, kwam Varik steviger op de tweede plek. Winnaar Hermans kon men niet meer achterhalen maar de tweede plek bracht men naar huis voor Estland. De teamgenoten van Varik/Kunnas deden het ook goed want Gordejev/Stupelis pakte de vijfde plek en hiermee steeg Estland met stip naar de derde plek in de totaalstand. Tussen de Estste teams in waren het dan Brown/Chamberlain namens GB op drie en Van Werven/Van den Boogaart namens NL op vier. Hiermee scoorde Nederland dus zeer goed terwijl ook de Britten het goed deden, want vlak achter Van Werven fnishte Wilkinson/Millard als zesde en hiermee verstevigde team GB de tweede plek in de totaalstand, zij het achter het souverein leidende Nederland. Voor België werd Vandaele uiteindelijk negende en Sanders/Rostingt lagen lang in de top tien maar werden uiteindelijk pas dertiende. Hiermee moet België hopen op een klein wondertje om nog kans te maken op een podiumplek aan het einde van de dag.

Tussenstand SMX of Nations met nog één heat te gaan: 1.Nederland 13pnt. 2.Groot Britannië 23pnt. 3.Estland 29pnt. 5.België 53pnt.

SMXoN – Uitslag heat 2

tekst Emil Bilars / foto WSC