X

Willemsen/Rostingt winnen spannende ONK Sidecar Masters Varsseveld!

credits orangehat.nl

Daniël Willemsen heeft samen met zijn Franse bakkenist Luc Rostingt de ONK Sidecar Masters te Varsseveld gewonnen. Met een tweede en een eerste plek vergaarde de combinatie ruim genoeg punten om de concurrenten op afstand te houden. Bovendien pakte Willemsen/Rostingt de leiding in het ONK, mede ook omdat Bax/Stupelis een manche moesten uitvallen. Vanluchene/Van den Boogaart werden tweede in de daguitslag en werden bijna letterlijk op de hielen gezeten door Veldman/Janssens die als derde op het podium mochten plaats nemen.

Prachtig voorjaarsweer brachten een pak volk richting Varsseveld voor de derde ronde om de ONK Sidecar Masters. In de tijdtraining waren Hermans/Musset de snelste met een seconde voorsprong op Bax/Stupelis en als derde werden Vanluchene/Van den Boogaart genoteerd. De Fransman Giraud was in Varsseveld en noteerde de 4e tijd samen met zijn nieuwe bakkenist Andres Haller. Veldman/Janssens kende een slechte kwalificatie doordat al vroeg in de training hun blok vastliep waardoor men niet meer in staat was om een goede tijd te zetten.

Heat 1
De kopstart in de eerste heat was voor Willemsen die resoluut zijn zijspan als eerste de binnenbocht in gooide voor Vanluchene, Hermans, Bax, Giraud,Van Werven, Brown en Veldman. Direct ontspon zich vooraan een heftige strijd. Even was Vanluchene bijna naar de eerste plek gegaan, echter aan het einde van de derde ronde werd de Belg zelf terug verwezen naar de derde plek door de aanstormende Hermans/Musset. Die zette nu flink druk op Willemsen en stak hem op het middelste rechte stuk bij de laatste bult dan bijna voorbij. Echter was het 300 meter verder dan drama voor de jonge Hermans! In de chicane probeerde de combinatie buitenom langs Willemsen te komen toen het spul crashte! Gelukkig konden Hermans/Musset na enig oponthoud de wedstrijd weer hervatten maar men moest dit doen vanaf de elfde positie.

Koren op de molen voor Willemsen die zo even verlost was van een hijgende concurrent in de nek. Echter duurde dit niet lang want binnen een ronde zat Bax, die inmiddels ook Vanluchene was gepasseerd,  aan het achterwiel van Willemsen. Zo zagen we een fel gevecht voor de eerste plek waarin Bax/Stupelis meermaals de aanval inzette maar er niet langs kwamen bij de stug verdedigende Willemsen/Rostingt. In de 18e minuut lukte het de aanvallende partij dan eindelijk wel om de eerste plek te pakken. Op het weiland drukte Bax zijn zijspan naast Willemsen om hem vlak voor het ingaan van het bos er dan voor te gooien. Langzaam aan liep Bax dan weg van Willemsen na het definitieve verdict van het spannende gevecht om de winst en hij pakte op de finish nog acht tellen voorsprong op Willemsen die wel mooi tweede zou worden. Veldman/Janssens zouden uiteindelijk heel netjes derde worden. Ronde na ronde kwamen zij de concurrenten voorbij en ook wereldkampioen Vanluchene moest zich gewonnen geven toen Veldman/Janssens op het achterste rechte stuk het zijspan ernaast prikte en de binnenbocht uiteindelijk eerder konden aansnijden. Vanluchene bleef nog een ronde achter Veldman hangen maar liet deze vervolgens gaan om de vierde plek op de finish veilig naar huis te rijden.

De Fransman Giraud reed een wat eenzame maar degelijke wedstrijd in het zand en werd vijfde. Van Werven/Beunk pakte de zesde plek. Eerder waren ze door Brown terug gezet naar zeven maar de Engelsman kon het tempo niet volhouden en Van Werven zag zo zijn kans schoon om de zesde plek definitief terug te pakken. Brown/Chamberlain werden dan zevende en op acht zagen we dan Hermans/Musset terug die na hun crash nog heel wat meters en plekken hadden weten goed te maken. Negende werden dan Wilkinson/Humphrey en tiende werden Keuben/Rietman die als allerlaatste de eerste ronde hadden afgerond maar de rest van de heat knap zichzelf naar voren wisten te rijden.

Heat 2
Daniël Willemsen herhaalde tijdens de start van de tweede manche exact hetzelfde kunste als in de eerste heat en remde zijn zijspan als eerste de bocht in gevolgd door Vanluchene, Hermans en Veldman. Hierachter was het Van Werven die al voor het ingaan van het bos op de tweede bult op het weiland gewiekst werd gepasseerd door Bax. Hermans/Musset wilde duidelijk revanche na hun crash in de eerste heat en gingen Vanluchene reeds aan het einde van de eerste ronde al voorbij om erna jacht te maken op Willemsen. Bax op zijn beurt was inmiddels aanbeland aan het achterwiel van Veldman. Net toen de strijd daadwerkelijk bleek los te gaan barsten was het Bax die stil viel in de chicane en helaas moest uitvallen met machine pech! Zo lagen Veldman/Janssens ineens veilig op vier en liepen stukje bij beetje in op de drie koplopers die meer en meer dichter bij elkaar kwamen te liggen en als een touwtje over het met gaten gevulde circuit van Varsseveld aan het crossen waren.

Na een kwartier wedstrijd sloot Vanluchene dan weer daadwerkelijk vlak achter Hermans/Musset aan en dat was voor hen het sein om dan de aanval op Willemsen te openen. Al snel kon Hermans dan toch Willemsen de eerste plek af snoepen, echter bleef Willemsen wel vervaarlijk achter Hermans hangen met Vanluchene nog steeds op het vinkentouw. Zo ging het spul dan weer vol gas over de baan de concurrentie, behalve Veldman die licht inliep op het leidende trio, op grote achterstand rijdend.

Zoals wel vaker binnen de zijspancross zat het venijn weer eens in de staart toen in de 22e minuut Hermans crashte en bakkenist Musset verloor alsmede zijn leidende positie! Na een kleine minuut kon Hermans op de vierde plek dan weer verder. Zo lag Willemsen dan weer terug op de eerste plek met Vanluchene op twee en Veldman/Janssens dan op drie. In de allerlaatste ronde wist Veldman dan echt op het achterwiel van Vanluchene te duiken en men had ongetwijfeld hetzelfde plan als in de eerste heat; Vanluchene inhalen op het achterste rechte stuk. Echter ging dit plan niet door. Veldman kwam tijdens het opgaan van dit rechte stuk iets te ruim de bocht uit en toen het zijspan hierdoor een onverwachte beweging maakte viel bakkenist Janssens pardoes uit het bakje! Na enige vertraging kon men dan weer verder maar meer dan een derde plek zou het niet meer worden voor Veldman. Inmiddels was Vanluchene opgelucht als tweede gefinisht achter winnaar Willemsen die niet alleen de tweede heat won maar ook het dagtotaal in Varsseveld.

Hermans druppelde dan als vierde binnen en op afstand werd de Fransman Giraud dan wederom vijfde nadat hij had weten af te rekenen met de Britten Brown en Wilkinson en later Van Werven. Van Werven/Beunk, die uiteindelijke weer mooi zesde werden, kwamen nog wel heel dichtbij terug bij Giraud te rijden maar een echte inhaalactie kon niet meer worden ingezet helaas voor Van Werven/Beunk. De Britten Wilkinson/Humprey en Brown/Chamberlain waren de hele heat met elkaar aan het bakkeleien en uiteindelijk wist Wilkinson dit duel in zijn voordeel te beslissen en werd hij zevende met Brown op acht. Op negen zagen we dan Jake Brown die samen met Joe Millard een puike race met de negende plek kon bekronen nadat men in de laatste fase Mulders/Van der Wiel had terug verwezen naar de tiende plek.

In de tussenstand van het ONK gaan Willemsen/Rostingt nu stevig aan de leiding gevolgd door Vanluchene en Veldman die gedeeld tweede staan met een achterstand van 15 punten.

De volgende ONK Sidecar Masters is op 26 mei te Halle.

Daguitslag ONK Sidecarmasters Varsseveld
Tussenstand ONK Sidecarmasters 2019

Tekst: Emil Bilars
Foto: Orangehat.nl